HDP afviser, at det har med børnenes forsvinden at gøre. Det er den tyrkiske regering, der står bag sit-in aktioner, mener HDP.

Af Deniz Serinci

Arkivfoto

Kurdiske mødre har startet en sit-in protest foran hovedkvarteret for det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) i Diyarbakır (Amed). De siger, at Kurdistans Arbejderparti (PKK) har tvunget deres børn til at tilslutte sig den militante organisation og at rekrutteringen er foregået gennem HDP.

Aysegul Bicers 17-årige søn, Mustafa, tog for omkring et år siden ind i syrisk Kurdistan. Siden har hun ikke set ham. Til Middle East Eye siger kvinden.

”Partiet [HDP] påvirker børn på sociale medier. De hjernevasker dem. Min søn ringede til os og sagde, at han var i Kobanî. Jeg bad ham om at vende tilbage.”

Protesterne blev i august startet af Hacire Akar, der hævdede, at hendes 21-årige søn var blevet rekrutteret af HDP til PKK. Kort tid efter ringede hendes søn så til et medie og sagde, at han ikke var blevet kidnappet af PKK. Han var i stedet stukket af derhjemmefra, fordi familien ville tvinge ham ind i et ægteskab, hævdede han. Senere vendte han hjem til sin mor.

HDP har afvist familiernes beskyldninger om, at de skulle rekruttere børn til PKK. Zeyat Ceylan, formand for det prokurdiske parti i Diyarbakır provinsen, siger, at det tyrkiske regeringsparti AKP står bag.

”AKP har startet et politisk spil i et forsøg på at skade vores partis omdømme,” siger han. ”AKP leder familier, hvis børn er forsvundet, hen mod os og sikrer sig, at de laver sit-in protester foran vores partibygning.”

Beskyldningen mod PKK om at kidnappe børn er ikke ny.

I december 2016 beskyldte menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport PKK for at rekruttere børnesoldater i Shingal i Irak. Ifølge rapporten havde PKK og den tilknyttede Shingals Forsvarsenheder (YBŞ) rekrutteret drenge og piger mod deres vilje. Menneskerettighedsorganisationen nævnte to tilfælde, hvor PKK eller YBŞ blev anklaget for at have bortført og slået børn, der forsøgte at komme ud af de militante grupper. PKK afviste dengang beskyldningen fra Human Rights Watch.

Den kurdiske organisation blev dannet den 27. november 1978 af blandt andet Abdullah Öcalan (1949-) med det oprindelige mål at skabe et marxistisk, selvstændigt Kurdistan på tværs af Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien. Senere ændrede partiet målet til kurdisk kulturelt selvstyre i det østlige Tyrkiet.

45.000 mennesker er blevet dræbt i den tyrkisk-kurdiske konflikt siden 1984.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer