Human Rights Watch kritiserer både PKK og irakisk Kurdistans regering i sag om børnesoldater.

Foto: PKK i Shingal

Human Rights Watch (HRW) kritiserer i en rapport Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Shingal for at rekruttere børnesoldater.

Ifølge rapporten har PKK og den tilknyttede Shingals Forsvarsenheder (YBŞ) rekrutteret drenge og piger mod deres vilje. HRW nævner to tilfælde, hvor PKK eller YBŞ har bortført eller slået børn, der forsøgte at komme ud af de militante grupper.

“PKK bør fordømme rekruttering og brug af børnesoldater…rekruttering og brug af børn under 15 år er krigsforbrydelser,” siger Zama Coursan-Neff, direktør for børns rettigheder hos HRW.

PKK og YBŞ har været populær blandt en stor del af ezidierne fra Shingal, der føler sig svigtet af peshmerga-styrkerne under Kurdistans Demokratiske Parti (KDP). De trak sig ud af Shingal, inden Islamisk Stat (IS) indtog byen i august 2014, hvorefter befolkningen stod forsvarsløse. YBŞ begyndte at rekruttere ezidier, efter at det lykkedes PKK at redde det forfulgte mindretal ned fra et bjerg, hvor de havde forskanset sig for IS.

HRW skriver i rapporten, at PKK-krigere:

“…hårdt slog en 13-årig pige, da hun skændtes med en kommandør. Da pigen, som havde et brækket ben, forsøgte at flygte, fangede krigerne hende.”

I Xanesor, lidt uden for Shingal, har HRW mødt en 14-årig kurdisk pige fra Tyrkiet, der sagde, at hun havde tilsluttet sig gruppen i Syrien for to år siden, og modtog militær træning der.

Rapporten kritiserer også Kurdistan Regional Government (KRG) under Massoud Barzani. Det hedder, at børn, der mistænkes for at have kæmpet med PKK er “blevet arresteret og misbrugt af sikkerhedsstyrkerne i KRG”.

PKK har tilsluttet sig Geneve Konventionen, der forbyder brug af børnesoldater. Men det kurdiske arbejderparti har endnu ikke svaret på kritikken fra HRW.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer