Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer Tyrkiets offensiv i Syrien.

Af Deniz B. Serinci

Tyrkisk-støttede væbnede grupper henretter summarisk kurdere i det nordlige Syrien og nægter dem at vende tilbage til deres hjem, skriver menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i dag.

Den tyrkisk-støttede Nationale Syriske Hær (SNA) har ”henrettet civile og undladt at redegøre for, hvad der er sket med hjælpearbejdere, der er forsvundet,” mens de arbejdede i de tyrkiskoprettede ”sikre zoner”, skriver menneskerettighedsorganisationen.

”Den bevæbnede gruppe har også nægtet at lade ​​kurdiske familier, der blev fordrevet, vende tilbage,” skriver organisationen. ”Samtidig har SNA plyndret og på ulovlig vis beslaglagt eller besat deres ejendom.”

Organisationen har talt med tre kurdere fra Tal Abyad, der blev fordrevet af kampene den 9. oktober. De skulle have sagt til Human Rights Watch, at deres huse var blevet plyndret, og at de tyrkisk-støttede syriske militante selv var flyttet ind eller havde flyttet andre arabiske familier ind i deres huse mellem den 14. og 18. oktober.

”At henrette personer, plyndre deres ejendom og forhindre fordrevne i at vende tilbage til deres hjem er et åbenlyst bevis på, at Tyrkiets foreslåede ‘sikre zoner’ ikke vil være sikre,” siger Human Rights Watchs direktør i Mellemøsten, Sarah Leah Whitson.

”I kontrast til Tyrkiets fortælling om, at deres operation vil skabe en sikker zone, begår de grupper, som de bruger til at administrere territoriet, overgreb på civile og diskriminerer dem af etniske grunde.”

”Skyder mod en person, der ligger uden at bevæge sig og ikke ser ud til at udgøre nogen trussel”

Human Rights Watch nævner, at der den 11. oktober dukkede videoklip og billeder op, der viser medlemmer af de tyrkisk-støttede grupper ”skyde mod en person, der ligger uden at bevæge sig og ikke ser ud til at udgøre nogen trussel.”

”Tyrkiet vender det blinde øje til den forkastelige opførsel, der begås af grupper, som de bevæbner,” siger Whitson.

Tyrkiet indledte den 9. oktober den militære Operation Fredskilde i syrisk Kurdistan, der skal bekæmpe de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og paraplyorganisationen Syriens Demokratiske Styrker (SDF) samt skabe en sikker zone i det nordlige Syrien, som de 3,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende tilbage til. YPG og SDF er forbundet med Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har været i krig med Tyrkiet siden 1984.

Trods en våbenhvileaftale fra den 22. oktober mellem Rusland og Tyrkiet, fortsætter sammenstødene mellem kurderne og de tyrkisk-støttede syriske grupper.

Human Rights Watch slutter af med at opfordre Tyrkiet til at undersøge menneskerettighedsovertrædelser og ”i mange tilfælde potentielle krigsforbrydelser”, begået på et territorium, som tyrkerne kontrollerer.

”Derudover bør de presse Den Syriske Nationale Hær til at stoppe disse overgreb og sikre, at de ansvarlige bliver holdt ansvarlige.”

Tyrkiet afviser kritikken

Den tyrkiske regering har endnu ikke kommenteret på anklagerne fra HRW.

Men i sidste måned delte den tyrkiske ambassade i København en pressemeddelelse på Facebook, som afviser kritikken af Tyrkiets offensiv i det nordlige Syrien.

Formålet med offensiven er at “sikre vores grænser, at neutralisere terrorister i regionen og redde det syriske folk fra terroristernes undertrykkelse,” står der i pressemeddelelsen.

Den tyrkiske regering er blevet beskyldt for at ville ændre demografien i det nordlige Syrien ved at bosætte arabere og turkmenere i kurdiske områder.

Det afvises i pressemeddelelsen.

“Tyrkiet har overhovedet ingen planer om at ændre den demografiske struktur i området,” står der.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer