Vi skal overvåge hjemvendte jihadister og inddrage deres pas. Det skal gøres, fordi de er kommet hjem med en bagage fuld af nye jihadi-kontakter i hele verden, de har krigserfaring, og de har sandsynligt lært at lave bomber. Disse egenskaber gør dem farlige, og derfor skal de overvåges nøje.

Af Hejar Dashti & Sahar Hissami

De seneste tidsbegivenheder peger på, at IS (Islamisk Stat) spreder sig, og antallet af tilhængere søger tilbage til Mellemøsten for at deltage i de umenneskelige handlinger, som IS foretager sig. Kan der være tale om en form for virus?

Krigen i Syrien har bl.a. ført til tilblivelsen af IS, som udgiver sig for at være en islamistisk Kalifat (stat), men er i bund og grund en ekstrem fundamentalistisk sunni-muslimsk gruppe, som har baseret sin ideologi på en selvskabt forståelse af islam og Sharia-lovgivning. I deres stat er det lovligt at sælge kristne og kurdiske Ezidi piger og kvinder som slaver. Det er påbud, at kvinder skal bære Niqab i offentlig rum, hvor kun deres øjne er synlige. Offentlig bøn er påbud, rygning er forbudt, musik og underholdning er forbudt, og offentlige henrettelser er en del af hverdagen m.m.

IS har skabt deres egen sharia-lov. Hvis du er imod dem så dør du, hvis du er med dem så skal du udføre de handlinger der er påbudt, hertil får du ”lidt lommepenge” og kommer i paradiset, du skal være indenfor deres selvskabte lovrammer. IS udøver ikke islam og islamistiske principper, men dyrker islamisk stats principper, lettere sagt de udøver den islam, de ønsker skal blive skabt. Det er ikke fornuften som deres handlinger er baseret på, men blot hvad deres hjerter begærer efter de har ladet sig blive hjernevasket af islamisk stats principper. Deres handlinger er umenneskelige og dermed uetiske.

Den ekstreme gruppe har udover kontrol over den irakiske by Mosul og har nu sat sin kurs mod Kurdistan i Nord og Bagdad i Syd. De har startet en militær offensive mod kurdere i Nordirak, og byen Kobane, som ligger i den kurdisk-kontrollerede Østsyrien med grænsen til Tyrkiet. De spreder sig som en virus, og spreder død og ødelæggelse i de områder de angriber, ligesom de også tvinger tusindvise af mennesker på flugt. Udover Irak og Syrien har IS også spredt sig til andre lande såsom Australien, hvor flere af deres tilhængere blev anholdt, og Algeriet, som endte med halshugning af en fransk borger.

“Handl, således at menneskeheden i din egen person såvel som i enhver anden person aldrig kun behandles som middel, men altid tillige som mål”.- Kant

De tusinder af mennesker der nu dræbes er blot et middel eller vej for, at opnå et større mål som er skabelsen af islamisk stat. Det handler ikke ene og alene om at dræbe, men at ydmyge menneskeheden fordi de ikke overgiver sig til islamisk stat. De ydmyger mennesket ved at klæde dem af og dræber dem dernæst, i bare undertøj, det kaldes moderne ondskab – ondskab på værste vis. Verden skal rykke hurtigere ind, hvis IS skal uddø i tide inden det er for sent, det varsler allerede, da flere lande verden over har fundet IS-grupper, de gror indvendigt på os. Virussen spreder sig, og en hurtig handling er påkrævet for at stoppe den. Ondskab kan kun bekæmpes med ondskab.

Brug medierne til at vise, at IS ikke står for islam

IS bruger massemedierne til at sprede frygt. De demokratiske kræfter kan bruge samme metode. De kan bruge massemedierne til at dæmonisere IS i den grad så ingen får hverken sympati for eller lyst til at kæmpe for dem. De kan eksempelvis vise, at IS’ handlinger stemmer ikke overens med islamisk lov, tværtimod.

De kan også støtte de sekulære og demokratiske kræfter, der bekæmper IS på slagmarkerne. Eksempelvis kurderne, der både i Irak og i Syrien bekæmper IS styrker, som har avanceret artilleri og meget bedre våben.

På den globale politiske scene få verdenslande til at opnå en enighed om at bekæmpe IS sammen. IS er en trussel mod alle, de er en trussel mod menneskeligheden. Mange af IS handlinger, og heriblandt den i Kurdistan, hvor de massakrerede Ezidi kurdere i Shingal regionen skal anerkendes som folkemord, og der skal kræver modighed og enighed blandt verdenslande.

Herhjemme kan vi sætte et større fokus på de unge, der er hjemvendt fra Syrien. De skal overvåges og deres pas skal inddrages. Det skal gøres, fordi de er kommet hjem med en bagage fuld af nye jihadi-kontakter i hele verden, de har krigserfaring, og de har sandsynligt lært at lave bomber. Disse egenskaber gør dem farlige, og derfor skal de overvåges nøje.

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Kommentér via Facebook

kommentarer