I årevis har Bengîn Sulîvanî og Aysel Hagi frivilligt hjulpet mange mennesker i Kurdistan og Danmark med humanitær hjælp og kulturelle aktiviteter.

Roja Sor (Røde Sol) er både en humanitær organisation, der sender nødhjælp til udlandet, og en kulturel forening, som eksempelvis tilbyder kvinder gratis syundervisning i Odense.

Roja Sor blev dannet i 2011 af Bengîn Sulivanî. Han stammer fra Duhok i irakisk Kurdistan og kom til Danmark i 1991, hvor han siden har arbejdet som pizzabager, postmand, buschauffør og kontaktperson i kommunen. Flugten fra den irakiske diktator Saddam Hussein inspirerede Bengîn til at danne organisationen.

Som kun 10-årig blev Bengîn tvunget op i en lastbil og smidt ud af sin landsby i Kurdistan. Senere drog han op i bjergene, tilsluttede sig den væbnede kamp og måtte i 1988 flygte til en flygtningelejr i Amed (Diyarbakir), hovedbyen i det tyrkiske Kurdistan.

“I flygtningelejren var der ingen til at hjælpe os. Der var Røde Halvmåne, men de kom os ikke til undsætning,” husker Bengîn. “Så jeg fik allerede dengang ideen til at danne en organisation en dag.”

I 2009 gik han i gang med at realisere ideen. To år senere blev Roja Sor en realitet og fik en bestyrelse, der senere også inkluderede to etniske danskere. I 2013 sendte Roja Sor penge til flygtninge i syrisk Kurdistan. En lokal bestyrelse af Roja Sor blev også dannet og godkendt i irakisk Kurdistan, som Bengîns for nyligt afdøde bror stod i spidsen for.

I 2014 indtog Islamisk Stat (IS) byen Shingal og Kobanî i syrisk Kurdistan. Tusinder blev dræbt eller kidnappet. Bengîn og Roja Sor-holdet fik ekstratravlt.

“Mellem 2014 og 2016 sendte vi 60 ton, fordelt på fire lastbiler, med tøj til flygtninge i Shingal og Kobanî. Vi fik meget hjælp af Truck Export ApS ved Farman Ali.”

Derudover sendte organisationen også medicin til folk i Mellemøsten, penge til at købe aircondition med for folk, der ikke kunne klare varmen. Endvidere blev der sendt blyanter og hæfter til skolerne i flygtningelejrene.

Roja Sors hjælp når frem til flygtninge i Kurdistan

Hvorfor bruge så meget tid på at hjælpe andre mennesker?

“Jeg kan se, at de har brug for hjælp. Vi kurdere er så undertrykte og lider så meget, men ingen hjælper os. Så vi må hjælpe os selv. Derudover vil vi også gerne hjælpe alle andre i verden, der har brug for det. Vi gør ikke forskel på mennesker.”

Flere har støttet og hjulpet Bengîn med organisationen, nemlig Elî Şingalî, Hamid Saleh, Abbas Hirorî, Abdulla Silêman Nêrwey og Êmad Tovî.

Udover nødhjælpsarbejde, er Roja Sor også en kulturel forening, der om eftermiddagen hver tirsdag og torsdag tilbyder kvinder gratis syundervisning i Odense-bydelen Vollsmose.

Til det formål har de fra Vollsmose Bestemmer fået midler til symaskiner, sakse og andet grej til syværkstedet.

Den nuværende formand for Roja Sor er Aysel Hagi, der er syrisk kurder og har boet i Danmark siden 1991. Hun er tidligere pædagogmedhjælper og har i årevis frivilligt hjulpet andre, eksempelvis isolerede indvandrerkvinder. Sidste år blev hun kåret til ”Vollsmoses verdensborger” og ”Årets Borger i Vollsmose” for sin indsats.

“Kvinderne var ensomme og isolerede og havde ikke noget at lave,” fortæller Aysel Hagi fra syværkstedet i Vollsmose. “De blev derhjemme og blev nedtrykte. Vi ville give dem noget at lave, så de kunne komme ud.”

“Her lærte de at sy, fik nye venner og blev bedre til dansk.”

Kvinderne i syværkstedet er palæstinensere, danskere, kurdere, afghanere, somaliere, pakistanere, osv.

Najla Ramo og Aysel Hagi, syværkstedet i Vollsmose

En af dem, der kommer her, er Najla Ramo, der stammer fra Hasaka i syrisk Kurdistan og har boet i Danmark i 25 år.

“Jeg lærer mange ting her, eksempelvis at tale dansk. Vi har gåture, events for børn og meget andet.”

Blandt de ting, kvinderne i Roja Sor har syet det seneste år, har været mundbind. Dansk Folkehjælp har bedt om mundbindene, som Roja Sor så har produceret og solgt til folkehjælpen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer