69 år efter, at Kurdistans Folkerepublik blev udråbt i Nordiran/Østkurdistan, inspirerer den kortlivede republik stadig unge kurdere i Danmark. Jiyan.dk har interviewet medlemmer af Kurdisk Demokratisk Ungdomdsforening Lawan/KDUF i Danmark.
Når man spørger 28-årige Mehrdad Khosrawi fra Silkeborg og 30-årige Hejar Dashti fra Horsens om Kurdistans Folkerepublik henviser de begge til et kendt citat af den iransk-kurdiske leder Abdulrahman Ghassemlou: ”[Republikkens præsident] Qazî Muhammed var en blomst, som var vokset op i en ørken.”
Betydningen er, at Muhammed var en politiker blandt en generation af analfabetiske kurdere, der var alene og stod uden opbakning, hvorfor den kurdiske republik ikke varede længe. Kun 1 år efter, at republikken var blevet udråbt, blev den ødelagt af iranske tropper.
”Republikken er et symbol iblandt os unge, som vil kæmpe for en dag at genoprette den igen,” siger Mehrdad og tilføjer: ”Endvidere symboliserer republikken for os foreningen af kurderne.”
Han henviser til, at irakiske kurdere med Mustafa Barzani i spidsen stod for den militære del af republikken.
Netop det internt kurdiske samarbejde er også noget, 24-årige Sahar Hissami fra Horsens vil huske republikken for.
“Kurdistans Folkerepublik er symbol på, at kurdere godt kan samarbejde og samles om fælles sag, hvis de ønsker det,” siger Sahar og tilføjer:
“For mig er republikken en bekræftelse af, at Kurdistan er et land.”
Iran havde efter Anden Verdenskrig været besat af lande som Storbritannien og Sovjetunionen. Kurderne i det nordvestlige Iran greb lejligheden med den religiøse lærd Qazi Muhammed – kaldt Pêşewa, “leder” – i spidsen og erklærede en republik 22. januar 1946 på Chwarchira-pladsen i byen Mehabad.
Officielt hed republikken Kurdistans Folkerepublik, men blev også kendt som Mehabad-republikken, da det især dækkede området omkring byen Mehabad og ikke hele den kurdiske region i Iran. Helt selvstændigt var republikken heller ikke, idet den ikke var anerkendt af noget land i verden. Alligevel betyder den meget for 30-årige Beston Hussaini:
”Alligevel var republikken velfungerende efter datidens standarder og vi fik som kurdere bevist, at vi kan danne grundlaget for en stat,” siger Beston fra Aalborg.
”Selvom republikken kun varede 11 måneder, vil den altid stå som symbolet på vores længsel efter eget land, frihed og demokrati,” tilføjer han.
Samme konklusion når Hejar frem til.
”Republikken er et symbol på, at kurderne godt kan have deres egen stat på lige fod med de moderne vestlige stater, hvis de får muligheden for det.”
Læs mere om Republikken i Mehabad – her