Ifølge PKK-tilhængere skyldes organisationens terrorstempel på EU’s liste tyrkisk pres. Eksperter er uenige: “Så meget magt har Tyrkiet slet ikke i EU.”

PKK betragtes som frihedskæmpere blandt de fleste kurdere. Samtidig betragtes gruppen som en terrororganisation i Tyrkiet, EU og NATO. I 2008 besluttede en Luxembourg-baseret domstol, at PKK skulle fjernes fra terrorlisten, fordi terrorstemplet foretaget af EU-landenes regeringer var ulovlig i henhold til EU-retten. Men kort tid efter stod det klart, at domstolens afgørelse ikke ville komme til at påvirke EUs terrorliste og PKK forblev på listen over terrororganisationer.

Tyrkiet har i mange år arbejdet for, at PKK skal betragtes som en terrororganisation i Vesten.

Landets premierminister Erdogan fordømte i 2005 BBC og Reuters for at kalde PKK “en milits”, og ikke ”terrorister” og i 2011 blev det rapporteret, at markedsaktører i Tyrkiet ville boykotte Reuters af samme grund.

Kariane Westrheim, der er formand for EUTCC, EU Turkey Civic Commission, en organisation, der overvåger Tyrkiets overholdelse af EUs tiltrædelseskriterierne, siger hun blev nægtet indrejse i Tyrkiet i 2010 på grund af hendes arbejde med Tyrkiets kurdere. Hun sagde tyrkiske embedsmænd beskyldte hende for at “støtte separatister” og være “meget kritisk overfor tyrkisk politik”.

Ifølge Søren Søndergaard, dansk politiker, der i mange år i Europa-Parlamentet har arbejdet for at fjerne PKK fra terrorlisten, er Tyrkiets kampagne den primære årsag til, at den kurdiske organisation kom på listen.

“Der er ingen tvivl om, at det skyldes Tyrkiets pres på EU,” siger Søndergaard til Rudaw.

Både Lindgaard og Umut Ozkirimli, professor ved Center for Mellemøstlige Studier, Lunds Universitet, er uenige:

“Så meget magt har Tyrkiet slet ikke i EU. Jeg tror ikke, at EU alene på grund af tyrkisk pres har sat PKK på terrorlisten uden selvstændigt at vurdere det,” siger Lindgaard.

Ifølge Ozkirimli er der mange grunde til PKKs placering på listen.

“Vold mod kurdere, som ikke støtter PKK eller angreb på landsbyvagter, og beskyldninger om, at organisationen er involveret i narkotikahandel, er nogle af årsagerne,” siger han til Rudaw.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer