Tysk efterretningstjeneste har beviser for, at tyrkiske efterretningsagenter stod bag drabet på tre PKK-kvinder i Paris sidste år. Det skriver Tysklands ansete Der Spiegel-magasin.

Tre kurdiske kvinder blev dræbt sidste i januar 2013, nemlig Fidan Dogan, Leyla Soylemez og Sakine Cansiz.

Ifølge magasinet kan Tyrkiets forbindelser til EU blive forværret, hvis påstandene viser sig at holde.

Ifølge Der Spiegel viser adskillige dokumenter og lydoptagelser, analyseret af tysk efterretningstjeneste, at den tyrkiske efterretningstjeneste, MIT, er indblandet. Der Spiegel skriver, at ét dokument dukkede op i januar på internettet, hvor en af de tre aktivister blev identificeret og dette satte gang i advarselslampen hos de tyske myndigheder.

I et af dokumenterne indgår navnene på MIT-embedsmænd med ansvar for håndtering af PKK- spørgsmål.

Der Spiegel tilføjer, at “Hvis det i slutningen af undersøgelsen i Frankrig bliver bekræftet, at den tyrkiske efterretningstjeneste MIT har udført et attentat i EU, vil det få enorm politisk betydning.”

Fransk politi mener, at det vigtigste mål for henrettelse var Sakine Cansiz, en af PKKs grundlæggere. De to andre kvinder, Fidan Dogan og Leyla Soylemez, var bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Indtil nu har de franske politi kun anholdt Ömer Güney, en chauffør for Cansiz.

Tre PKK-aktivister blev skudt og dræbt i januar 2013. Kvinderne blev fundet i de tidlige timer med skudsår i hovedet udenfor det Kurdiske Informationsbureau i Paris. Ofrene var Fidan Dogan, 28 år, Leyla Soylemez, 25 år og Sakine Cansiz, 55 år.

Vidner siger, Leyla Söylemez blev fundet død på indgangen til det kurdiske informationskontor, skudt i panden og mave, mens Cansız og Doğan blev dræbt ved at være blevet skudt i halsen.

I det ene år, der er gået siden drabene på de tre kvinder, har det officielt set endnu været uvist, hvem der stod bag.

Drabene kom dagen efter, at det forlød, at PKK og den tyrkiske stat ville slutte fred.

Ifølge Daniella Kuzmanovic, Tyrkiet-ekspert fra Københavns Universitet har kræfter på begge sider en interesse i at sabotere freden.

”Man har en tyrkisk højrenationalistisk fløj, der ikke er interesseret i fred, fordi de vil bevare den militære indflydelse og ser PKK som en ærkefjende, man ikke må slutte fred med. På den anden har man udbrydergrupper af PKK, som har gået ud og lavet aktioner på egen hånd, som heller ikke er interesseret i fred.”

Læs mere på RUDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer