”Tyrkiets Putin”, kaldes premierminister Erdogan af journalister. Mere end 68 af dem er fængslet i Tyrkiet i 2011. Tyrkiet, der kandiderer til medlemskab af EU, er med dette høje antal landet i verden, der fængsler flest journalister.

Af Lillian Simonsen

Kilde: Modkraft

”Tyrkiets Putin”, kaldes premierminister Erdogan af journalister. Mere end 68 af dem er fængslet i Tyrkiet i 2011. Tyrkiet, der kandiderer til medlemskab af EU, er med dette høje antal landet i verden, der fængsler flest journalister. Sådan dokumenterer adskillige globale organisationer, blandt andre Bianet og OSCE.

–  Tyrkiet er igen blevet et frygtens mørke imperium, skriver journalisten Erdinc Ergenc i en kommentar på websitet for journalistorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ).

Han tager bladet fra munden og revser i en kommentar bloggeren Dayem, der er ansat i CPJ som programkoordinator i Mellemøsten, for fejlagtig information om det faktum, at Tyrkiet i 2011 er det land i verden, der fængsler flest journalister.

Med udgangspunkt i en spritny medie-overvågnings-rapport fra Bianet, (journalistisk humanitært netværk), udgivet 1. december 2011, kritiserer den tyrkiske journalist CPJ-bloggeren for manglende journalistisk sans og for at tale Tyrkiet efter munden ved kun at angive otte journalister, som ”rigtig fængslede” og ikke tallet 68, som medie-overvågnings-rapporten og mange andre rapporter fortæller.

Han revser programkoordinatoren for sløs med fakta om situationen for journalister i Tyrkiet.

Han antyder ”selvcensurering i naiv blindhed til populære og gunstige amerikanske allierede Tyrkiet” og argumenterer:

–  Jeg bør bemærke, at selv Google og WikiLeaks journalister har højere standarder, end du har! De har i det mindste stillet spørgsmål og krydstjekket deres dokumenter, men du gider ikke engang tjekke tallene med en troværdig journalistisk institution i Tyrkiet, fx den tyrkiske journalistiske Trade Union (TGS) eller den tyrkiske journalist union (TGC). De kan give dig en liste over journalister i fængsler med anklager mod dem.

Ingen kan føle sig sikre, heller ikke mig!

Journalist Ergenc dokumenterer sin kritik og påstande med adskillige links til reporter og artikler, fx OSCE (Organisation for Security and Cooperation in Europe), der i april 2011 udgav en rapport om pressefrihed og snart udkommer med en ny rapport om samme emne.

Læs ”OSCE fortæller, at 57 journalister er fængslet i Tyrkiet” (pr. april 2011) Læs også pressemeddelelsen om samme rapport

Flere links, der dokumenterer den manglende pressefrihed i Tyrkiet: Check European Court of Human Rights records

Council of Europe reports Check EU Human Rights Commisioner Thomas Hammanberg’s reports on Turkey

Til slut nævner den oprørte journalist, der bor og arbejder i Istanbul, at der nu er over 15.000 censurerede internetsider i Tyrkiet. Han kan derfor ikke gå ind på en pressemeddelelse udgivet af PIP/SEEMO med titlen “OSCE-rapport konstaterer at “Tyrkiet holder 57 journalister fængslet”

–  Ingen kan føle sig sikre, heller ikke mig! Hvem ved hvad der sker i morgen i et forsøg på at lukke munden på enhver, der ikke støtter regeringen og en religiøs gruppe, hvis åndelige leder bor i USA (red: Fethullah Gülen, leder af Gülen-bevægelsen, som Erdogan støtter).

Erdinc Ergenc afslutter med en opfordring til CPJ om at rette de fejlagtige oplysninger om pressefriheden i Tyrkiet. Ellers kan I miste troværdighed ved at miste præcision, mener den tyrkiske journalist.

Jeg kunne ikke være mere enig!

Trykt i Modkraft: http://modkraft.dk/blogs/lillian-simonsen/article/tyrkiets-putin-faengsler-flest

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. Debatindlæg må ikke indholde injurierende eller racistiske kommentarer. Redaktionen vurderer dit indlæg og forbeholder sig ret til at forkorte det. Husk at sende et billede af dig selv sammen med indlægget.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer