Frank Jensen: “Det var PET’s opfattelse, at begge drab blev udført af PKK.”

Tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), Frank Jensen, udtaler sig i den nye bog “Spion i blodet” (People’s Press, 2023) om drabene på Mustafa Tangüner og Eyüp Kemal Adsiz, to politiske aktivister herhjemme, der blev dræbt i 1985 efter, at de havde kritiseret Kurdistans Arbejderparti (PKK).

I et interview med Jiyan.dk uddyber Frank Jensen, der sad med sagerne dengang: “Det var PET’s opfattelse, at begge drab blev udført af PKK.”

Han tilføjer:

“Begge mænd havde distanceret sig fra PKK, der kørte en særdeles hård linje i Europa mod afhoppere på den tid. Vores opfattelse blev bestyrket af efterretningsmæssige oplysninger, som jeg desværre ikke kan fortælle mere om.”

Den 2. november 1985 blev Çetin ”Semir” Güngör, tidligere højtstående medlem af PKK’s europæiske afdeling, dræbt i Medborgerhuset i Stockholm af PKK-medlemmet Nuri Candemir. PKK tog ansvaret for drabet. Güngör blev dræbt, mens han var til jubilæumsfest for en af PKK’s kurdiske rivaler, nemlig partiet PPKK (Pêşeng).

To dage senere, 4. november 1985, blev en af PPKK-miljøets figurer i Danmark, Mustafa Tangüner, dræbt i sin lejlighed i Ulsøparken i Brøndby. Han var forhadt af PKK’ere i Danmark for sin åbenmundede kritik af organisationen. Både Güngörs drabmand og Tangüners formodede drabsmand havde besøgt pro-PKK klubben i København.

Fem år efter blev PKK-tilhængeren Abdullah Oran anholdt og sigtet af dansk politi for drabet. Oran blev senere løsladt igen på grund af manglende beviser. Oran blev derefter udleveret til Tyskland. Den 9. december 1992 fik Oran 12 års fængsel i Tyskland, men ikke for drabet på Tangüner. Tysk politi vurderede, at Oran havde haft til opgave at forfølge afvigere og konkurrenter til PKK.

Ifølge Frank Jensen er “spørgsmålet…jo også, om Danmark, af sikkerhedspolitiske årsager, på det tidspunkt overhovedet var interesseret i” at have PKK-folk bag lås og slå her i landet.

Tangüners ven Eyüp Kemal Adsiz var kommet fra Syrien i 1983 og forsvandt sporløst i København. Senere fandt politi hans lig i en bil i Rungsted Havn.

Hvem var Tangüner?

Tangüner blev født i Bismil i Diyarbakir/Amed i tyrkisk Kurdistan i 1959 i en stor familie med to brødre og fire søstre. Han blev uddannet elektriker og var yderst aktiv i det pro-kurdiske DDKD (Revolutionær Østlig Kulturforening) og miljøet omkring det, der senere blev til partiet PPKK (Kurdistans Ledende Arbejderparti). Det kostede ham fængselsophold i kortere og længere perioder i 1977-79.

Efter militærkuppet i 1980 flygtede Tangüner til Libanon for at træne med palæstinensiske guerillaer. Den 24. marts 1984 kom han via Bulgarien til Danmark.

Her startede han på sprogskole.

Journalist, forfatter og redaktør Flemming Rose, der blev verdenskendt i forbindelse med Jyllands-Postens Muhammedtegninger, var Tangüners dansklærer i Nørregade i det indre København.

“Han var en rolig og lun fyr med et glimt i øjet og sans for humor,” husker Flemming Rose.

I foråret 1985 dannede Tangüner og vennerne foreningen KDK (Kurdernes Demokratiske Klub), som kæmpede for et frit Kurdistan på tværs af Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien. KDK var i opposition til PKK. Derefter begyndte Tangüner at dele et PKK-kritisk skriftlig meddelelse ud blandt kurdere i Danmark.

Samtidig var Tangüner forlovet med kvinde i Tyrkiet, som var i gang med at søge om tilladelse til at rejse til Danmark, så de kunne blive gift.

Så langt nåede de aldrig, for Tangüner blev dræbt med pistolskud, som gik igennem hans hoved, panden, skulder og brystkasse. Derudover havde gerningsmanden/mændene stukket ham i brystet med en kniv.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer