Dansk Journalistforbund frygter, at ytringsfriheden kommer i klemme i den nye terrorparagraf, som kulturministeren vil skrive ind i radio- og fjernsynsloven.

Kulturminister Uffe Elbæk vil have skrevet ind i radio- og fjernsynslovens første paragraf, at radio- og tv-programmer, “ikke på nogen måde må fremme terrorisme”.

Derfor har han sendt et udkast til en ny radio- og fjernsynslov i høring hos i 135 organisationer, der har frist til 8. oktober til at komme med deres bemærkninger. Lovforslaget blev bebudet i kølvandet på sagen mod den kurdiske tv-station Roj TV, som sender fra Danmark. Den danske regering havde anlagt sagen, men selvom Roj TV blev dømt for at lade den kurdiske oprørsbevægelse PKK komme for meget til orde, kunne de ikke fratages sendetilladelsen, fordi det er radio- og tv-nævnet, der udsteder og inddrager sendetilladelser.

Det er en gummi-bestemmelse, som åbner op for et hav af fortolkninger, som kan misbruges af myndighederne til at stække medierne. Mogens Blicher Bjerregaard, formand for Dansk Journalistforbund.

Blandt de mange organisationer, medier og eksperter som, netop nu sidder og gennemlæser kulturministerens nye medie-terrorlov, er Dansk Journalistforbund.

Forbundets formand, Mogens Blicher Bjerregaard frygter, at den nye  terrorbestemmelse vil skabe en gråzone, hvor ytringsfriheden risikerer at komme i klemme.

– Man skal være meget forsigtig med at lave den slags gråzoner, som kan være med til at indskrænke pressefriheden. “Terrorisme” er et utroligt vidt begreb. Hvad ligger der i det? Og hvornår fremmer et medie terrorisme? Disse uklarheder er et problem.  Det er en gummibestemmelse, som åbner op for et hav af fortolkninger, som kan misbruges af myndighederne til at stække medierne. Især fordi det kan have alvorlige konsekvenser for et medie at overtræde loven – nemlig at få frataget sin sendetilladelse, siger Mogens Blicher Bjerregaard til Arbejderen.

Hvad nu med dokumentarudsendelser?

Han kommer lige fra et møde i Dansk Journalistforbunds medieudvalg, der havde lovudkastet som øverste punkt på dagsordenen. Journalistforbundet vil nu sætte sine jurister til at kulegrave, hvilke konsekvenser den kommende lov risikerer at få for ytringsfriheden og herefter lave et høringssvar til ministeren.

– Skal medierne nu pludselig være bange for at lave dokumentarudsendelser fra konflikter, hvor den ene part har udråbt den anden som terrorister? Det er vigtigt, at medierne i Danmark fortsat er i stand til at lave nyheder og baggrund af god kvalitet, der oplyser befolkningen om hvad der foregår rundt om i verden, mener journalisternes formand.

Radio- og tv-nævnet skal kunne fratage sendetilladelser fra medier, der “groft eller gentagne gange har udøvet programvirksomhed, der fremmer terrorisme”, hedder det blandt andet i bemærkningerne til det nye lovudkast, som  Arbejderen er i besiddelse af.

Læs resten her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer