Svenske parlamentsmedlemmer, der for nyligt er vendt hjem fra et besøg i Tyrkiet og Nordkurdistan opfordrer Ankara og Kurdistans Arbejderparti (PKK) til at genoptage fredsprocessen, smide våbnene og “afstå fra provokerende handlinger.”
“De tyrkiske myndigheder bør ikke provokere folk ved at anholde politikere for deres udtalelser,” siger Anna-Lena Sorenson, et socialdemokratisk parlamentsmedlem og formand for Sverige-Kurdistan netværket. “På den anden side bør PKK heller ikke give Tyrkiet en grund til at angribe de kurdiske oprørere,” siger hun.
Sorenson henviser til, at PKK tog ansvar for drab på to tyrkiske politifolk i slutningen af juli. Tyrkiet svarede igen ved at bombe PKK mål i Kurdistan-regionen i Irak og i den sydøstlige del af landet. Konflikten genopblussede og afsluttede dermed fredsprocessen, der begyndte i 2013.
En svensk delegation bestående af bl.a. socialdemokratiske parlamentsmedlemmer besøgte for nylig Tyrkiet og Nordkurdistan.
De besøgte Ankara og gav udtryk for deres meninger om den eskalerende vold og krig, og tog senere til den kurdiske by Diyarbakir/Amed, hvor de mødtes med medborgmester Gultan Kisanak og andre.
Lawen Redar, en svensk parlamentariker med kurdisk baggrund, mener, at det er vigtigt for det lille skandinaviske land at bidrage til fred.
“Situationen er alvorlig for fredsprocessen i Tyrkiet, men også for kampen mod Islamisk Stat,” siger hun.
Serkan Kose, kurdisk medlem af det svenske parlament, fortæller at han mener, at Sverige kunne spille en vigtig rolle ved at bidrage til genoptagelsen af fredsprocessen.
“Vi må sende et klart budskab til parterne om at vende tilbage til forhandlingsbordet og finde en løsning,” siger han. “Sverige har et godt image i verden i fredsmægling og erfaring, så vi kan hjælpe dem.”
Som den stærkeste part, har Tyrkiet ”det største ansvar,” understreger Sorenson.
Sorenson siger, at på længere sigt må Tyrkiets kurdere, der udgør omkring 20 procent af de 78 millioner indbyggere, sikres flere rettigheder.
“Du kan ikke have fred uden demokratiske rettigheder. En fred uden disse rettigheder vil ikke vare længe,” advarer Sorenson.
Sverige har et af de største kurdiske samfund i diasporaen. Fem medlemmer af det svenske parlament er af kurdisk oprindelse og repræsenterer de omkring 100.000 kurdere, der bor i landet.