Kurdiske læger og sygeplejersker i Sverige tager på eget initiativ til IS’ krigszone for at behandle folk.

Da Nemam Ghafouri forlod sin lægepraksis i Stockholm for at rejse til Kurdistan, var det ikke for at gribe til våben mod Islamisk Stat (IS). Ghafouri har ingen erfaring med våben, selvom hendes forfædre er peshmerga. Men hun kunne tilbyde sin lægeerfaring i frontlinjen – og det gør hun så.

“Jeg blev født i bjergene under krigen, så jeg ved, hvordan det er at være flygtning. Derfor ved jeg, hvordan jeg kan hjælpe flygtninge nu,” siger Ghafouri, en irakisk kurder, der har boet i Sverige i 35 år.

Den kurdiske kvinde er nu tilbage i Sverige, men har i et år hyppigt været i de kurdiske områder i Tyrkiet, Syrien og Irak for at køre en medicinsk klinik for flygtninge fra Kobanê og Shingal, to områder, der har været angrebet af IS.

Ifølge hende, var hendes team det første team til at komme til Shingal og hjælpe indbyggerne i ezidi-byen, der blev løbet over ende af IS i august sidste år. Teamet var tæt på hellige skrin, Sharfaddin da det blev “angrebet af IS hver morgen.” Men det stoppede ikke hende.

“Du er nødt til at overvinde din frygt,” siger hun. “For ellers taber du, og IS vinder.”

En anden læge, som har forladt praksissen i Sverige, er Lokman Atroshi. Han er oprindeligt fra irakisk Kurdistan og har boet i det skandinaviske land i 21 år.

Arrangeret af Kurdisk Lægeforening (KLS), en frivillig gruppe på 400 kurdiske læger og studerende i Sverige, har Atroshi sørget for medicinske forsyninger til lejrene i Irakisk og Syrisk Kurdistan. Han var chokeret over, hvad han så blandt flygtninge.

”Mange flygtninge er traumatiserede efter at være blevet bortført og voldtaget af IS, især ezidi-piger,” fortæller Atroshi. Om hans baggrund for at hjælpe, siger han:

”Jeg ønsker bare at gøre noget for mit folk. Det kan være farligt, men der er ingen andre til at hjælpe dem, så vi kan ikke bare efterlade dem.”

En iransk kurder, Shabnam Asadzadeh, er nu i Tyrkiet for at hjælpe flygtninge i Suruç nær Tyrkiets grænse til Kobanê. Normalt studerer Asadzadeh til sygeplejerske i Sverige, hvortil hun ankom for fem år siden fra Iran. For nylig var hun i Kobanê, hvor mere end 200 civile blev dræbt i juni i IS-selvmordsbomber, for at hjælpe de pårørende med mad, medicin og penge, indsamlet blandt de kurdiske samfund i Sverige.

“For mig gør det ingen forskel, hvilken del af Kurdistan, der lider,” fortæller hun. “Denne tragedie har ramt mit folk, og jeg vil gøre, hvad jeg kan.”

Der bor omkring 100.000 kurdere i Sverige. Deraf er fem medlemmer af det svenske Rigsdag.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer