Ca. 25 kurdere og to etniske danskere protesterer mod Islamisk Stats (IS) angreb på byen Kobanê i Syrien/Vestkurdistan og Shingal i Irak/Sydkurdistan. De har tiltrukket stor opmærksomhed fra de danske medier.
Foto: Daniel Madsen
De sultestrejker og opfordrer til international hjælp og våben til de kurdiske styrker mod Islamisk Stat (IS).
Det har også vakt opsigt, at ti danske kurdere, anklaget af dansk politi for økonomisk støtte til det terrorstemplede Kurdistans Arbejderparti (PKK) har tilsluttet sig sultestrejken. Københavns Byret har tilladt dem at slippe for personligt fremmøde i retten for at deltage i kampagnerne for Kobanê og Shingal.
Blandt de danske strejkende er Daniel Madsen, en 26-årig ung mand, der studerer grafisk tekniker. Han sagde, at han blev påvirket af tv-billeder fra kurdiske områder.
“Når man ser, hvordan IS dræber disse uskyldige mennesker, så vil man bare gøre noget,” siger Madsen og tilføjer:
“Ved at sultestrejke, kan jeg ikke redde verden, men jeg kan sende et stærkt signal om, at vi er nogen, der tænker på kurderne.”
MF: Deres offervilje gør stort indtryk
En anden dansk sultestrejkende er Tommi Larsen, en tidligere gymnasielektor. Han er medlem af en dansk-kurdisk venskabsforening i Esbjerg og er således kommet fra det jyske til København for at sultestrejke. Gennem Facebook fandt han ud af, at der er sultestrejke.
”Vi må åbne folks øjne op for kurderne, vi må hjælpe dem,” siger han til Ekstra Bladet.
Flere politikere har besøgt de sultestrejkende, heriblandt Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
“Det gjorde et rigtig stort indtryk på mig at se deres offervilje. Det sender et signal til politikerne i Vesten om, hvorfor vi bør støtte kurderne i Kobanê og Shingal med støtte og våben,” siger han.
Danske kurdere med familie i de ramte områder er begejstret over sultestrejken. Maraz Mourad har familie i Shingal.
“Jeg ville aldrig have troet, at danskere en dag ville sultestrejke for os. Vi værdsætter det meget, ” siger Mourad og oplyser, at de har fået ”kæmpe økonomisk støtte fra etniske danskere” til deres tøjindsamlinger ti Shingal.
Gulla Khalaf har også familie i Shingal, der er blevet dybt berørt af IS’ handlinger.
”At etniske danskere sultestrejker for vores sag, er ligeså stort og meningsfyldt som kampflyvermaskiner, som lige nu bomber IS. Det viser, at det her handler om menneskeliv og ikke nationalitet eller andet.”