Snart overtager Danmark formandskabet i EU. Spørgsmålet er, hvilken politik, Danmark vil føre i forhold til kurderne i Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien.

Selv er jeg kurder fra Iran/Østkurdistan og ønsker, at EU/Danmark skal være bedre til at fordømme krænkelser af menneskerettighederne i Iran.

Iran er et land, hvor ingen pressefrihed eksisterer, hvor NGO’er ikke kan arbejde frit, hvor demonstrationer er forbudte og hvor der ytringsfriheden ikke respekteres. Samtidig med at Iran kritiserer Israel for at krænke menneskerettigheder, ser Iran selv stort på menneskerettighederne. I 2011 har præstestyret hængt 520 personer, og det ser ikke ud til at stoppe. Alt det sker uden synderlige protester fra EU. Selvom der i Iran bor der 12 millioner kurdere, får de ikke nogen opmærksomhed. EU er tilsyneladende mere interesserede i økonomiske gevinster fra iranske side.

Mit parti PDKI (Kurdistans Demokratiske Parti-Iran) kræver demokrati og minoritetsrettigheder i et føderalt system i Iran. Vores grundværdier er frihed, lighed og solidaritet og vi kæmper for de samme sekulære og demokratiske værdier, som EU selv står for. Men alligevel bliver vi svigtet af EU.

Iran er et præstestyre, hvor shia islam dominerer og hvor andre grupper som Ahl-haq, Bahai, Sunni-islam har ingen eller begrænsede rettigheder. Kurdere er generelt sunni-muslimer og bliver derfor ekstra undertrykt. Det så vi under den islamiske helligdag, Qurban Eid, hvor sunni muslimer ikke fik lov til at bede på deres måde. Det er på tide, at EU støtter os kurdere i deres krav om et sekulært Iran, hvor religion er en privat sag og hvor alle frit skal kunne dyrke deres religion uden besværligheder.

Støt Barzanî’s reformer

Jeg er født i Iran, men som 3årig flyttede jeg til Sydkurdistan/irakisk Kurdistan og boede der i 14 år. Derfor har jeg også stor indsigt i Sydkurdistan.

EU skal støtte det kurdiske selvstyre med eksempelvis demokratifremmende aktiviteter (seminarer, kurser osv. ). Der findes korruption og problemer i Sydkurdistan. Men EU bør hjælpe kurdere med at opbygge demokratiske institutioner, som i sidste ende vil være en løsning på korruptionsproblemet. Demokratiske institutioner betragtes som arenaer for politisk spil. Jo mere demokratisk disse institutioner er opbygget desto mere vil den oplære dens aktører i demokratiske spilleregler, som også er noget jeg savner ved kurdisk politik. På dette område skal EU spille en større rolle, og være forgangsland i forhold til at sprede demokrati, og hjælpe andre med at være demokratiske.

Der har været en kurdisk opposition ved navn Goran mod de regerende partier, PDK (Kurdistans Demokratiske Parti) og PUK (Kurdistans Patriotiske Union). Goran fik ved valget i 2009 25% af stemmerne.

Oppositionsdannelse i sig selv er en vigtig proces, dog skal oppositionen agere i overensstemmelse med de gældende regler. Det er for eksempel ikke demokratisk, og ikke kan accepteres, at man bruger voldelige demonstrationer eller demonstrere sammen med nogle grupper eller partier, som ikke acceptere kurdiske rettigheder. Kurdere skal stå sammen især i det irakiske parlament. Kurdere skal lære politiske spilleregler, og det skal EU hjælpe dem med ved at hjælpe dem med etablering af demokratiske institutioner, som vi kender dem her i Skandinavien.

Goran har benyttet voldelige demonstrationer, fx ved at kaste sten mod politistation. Det skader den kurdiske sag. Det gavner fx ikke den kurdiske sag, når den kurdiske opposition under deres demonstration sidste år i København demonstrerede sammen med turkmenske fascister og Baath-tilhængere. Det er vigtigt at Goran kommer med konstruktiv kritik og ikke selv er en del af de problemer, de påpeger.

Barzanî har lovet at indføre demokratiske reformer – det bør Danmark og EU støtte ham i.

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. Debatindlæg må ikke indholde injurierende eller racistiske kommentarer. Redaktionen vurderer dit indlæg og forbeholder sig ret til at forkorte det. Husk at sende et billede af dig selv sammen med indlægget.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer