Det er risikabelt at alliere sig med israelerne, fordi det kan give lidt bagslag. Den muslimske og arabiske verden vil opfatte kurdernes forhold til israelerne som forræderi. Sardar Sharif: “Men de muslimsk-arabiske lande har i hemmelighed også forbindelser med Israel. Hvorfor er det halal for dem, men haram for os?”

Israels udenrigsminister Lieberman er citeret for at komme med synspunkter, der peger i retning af israelsk støtte til kurdisk stat i Irak.

Ifølge Sardar Sharif, ekspert fra University of Duhok, har israelerne en interesse i at få en ny og magtfuld allieret i Mellemøsten, hvor de føler sig alene.

“Israel havde håbet at få en moderat, sekulær muslimsk allieret i Tyrkiet, men forholdet blev anspændt efter 2010. Nu satser de på KRG,” siger Sharif, med henvisning til et israelsk angreb på en nødhjælpsflotille, der resulterede i 9 tyrkiske aktivisters død i maj 2010.

Desuden er israelerne bekymrede for Irans indflydelse i Irak, Syrien og Hizbollah i Libanon, kendt som den “shiitiske halvmåne”.

“Israelerne håber på en ny allieret i Mellemøsten, som kan reducere den iranske indflydelse i regionen,” fortæller Sharif til Rudaw.

Tobias Havmand er en dansk journalist, der har rapporteret fra Libanon, Irak, Sudan og mange andre lande. Nu er han i Irakisk Kurdistan for at dække de seneste begivenheder.

Ifølge Havmand er der ved at opstå en ny alliance i Mellemøsten og Israel forsøger at navigere, så de kan overvinde deres isolation og vinde nye partnere.

“Et uafhængigt Kurdistan ville være en torn i øjet på Iran og Israel har brug for regionale allierede. Det er nemmere at lave en strategisk alliance med kurdere end med arabere og persere,” siger han.

Det faktum, at Lieberman sagde hans land indirekte støtter kurderne, er meget vigtigt. Derudover har Israel altid forsøgt at få så mange allierede som muligt over tid, ifølge David Jano, Israel ekspert fra Syddansk Universitet.

“Israel ser en fremtidig Kurdistan som en sekulær muslimsk stat, som man kan være allieret med,” mener Jano.

Men det er stadig ganske risikabelt at alliere sig med israelerne, fordi det kan give lidt bagslag, advarer eksperterne.

”Israel er stadigvæk hadeobjekt nummer et, og at blive for tæt associeret med dem åbner en populær folkelig flanke for isolation og fjendtliggørelse fra nationer og folk, der i forvejen har problemer med kurdisk selvstændighed,” siger Havmand.

Sharif vurderer, at den muslimske og arabiske verden vil opfatte kurdernes forhold til israelerne som forræderi.

“Men kurderne vil opfatte dette som dobbeltmoral, da de muslimsk-arabiske lande i hemmelighed også har forbindelser med Israel. ’Hvorfor er det halal for dem, men haram for os?’ vil kurderne spørge,” lyder det fra Sharif.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer