Efter blot 11 måneders ophold og ni måneders sprogundervisning, taler Shad fra Kurdistan flydende dansk. Han scorer 12 og 10-taller i sproget.

Af Deniz B. Serinci

Jeg bliver overrasket, da jeg møder ham første gang, ham Shad. Han taler flydende dansk. Den 26-årige kurdiske læge har været her siden december 2018. I februar i år startede han på sprogskole. Blot ni måneder senere scorede han et 12-tal i læseforståelse, 10 i skriftlig fremstilling og 10 i mundtlig kommunikation.

Shad blev født og voksede op i Silêmanî i irakisk Kurdistan, men stammer oprindeligt fra Halabja, hvor han også har boet i tre år.

Byen blev verdenskendt, da Iraks tidligere leder Saddam Hussein giftgassede den i marts 1988.

”30 medlemmer af min familie var i Halabja under giftangrebet, men de overlevede for det meste. Min faster døde dog,” fortæller Shad netavisen Jiyan.dk.

Shads far var direktør for Halabjas hospital. I 2016 blev Shad så selv uddannet læge i Silêmanî fra byens universitet. Men den unge mand var utilfreds med sundhedssystemet i hjemlandet.

”Systemet i Kurdistan er mangelfuldt. Vi har ikke samme infrastruktur som i Danmark eller noget retfærdigt system, der kan beskytte læger og patienter,” forklarer han. ”Derfor var det vigtig for mig at få en høj uddannelse og tjene mit folk og land i fremtiden.”

Han tog derfor til Danmark. De første to uger var i ferieøjemed.

”Første gang var det svært at bo ude, fordi jeg har boet sammen med familie hele livet. Der var meget nyt, jeg skulle vænne mig til.”

Han fik dog hjælp af Dr. Negin Jaafar i det jyske og hendes familie samt en kurdisk familie i Næstved.

Om Shad siger Negin.

”Jeg er så stolt af Shad. Han er en ung læge, der havde alt i Kurdistan, velhavende forældre, en god uddannelse, en kæmpefed bil, men var imod måden, sundhedsvæsenet kørte på i Kurdistan. Så han tog tyren ved hornene og tog en beslutning for sit liv og sagde ’nu tager jeg til Danmark’. Her betaler han alt selv og står på egne ben.”

Dansk ikke nemt sprog

Det danske sprog var ikke ligetil.

”Første gang, jeg hørte dansk, lød det meget underligt,” husker Shad. ”De snakkede hurtigt, lægger tryk forskellige steder og udtaler ofte ikke ordene, som de skriver dem. På kurdisk udtaler vi ordene, som vi skriver dem.”

Men en dag lykkedes det den unge mand at lære flydende dansk.

”Danskerne er fulde af positiv energi og de er meget hjælpsomme og tålmodige med at lære udlændinge dansk. Jeg havde derfor aldrig forestillet mig, at jeg en dag ville kunne tale det sprog. Men det skete.”

Hvordan lærer man et helt nyt sprog så hurtigt?

”Det handler om at være motiveret,” siger Shad. ”Man skal sætte sig et mål. Mit formål var at lære sproget på kort tid. Hvis man kan engelsk, så er det i øvrigt en fordel, når man skal lære dansk. At man er uddannet, er også en fordel, fordi så kender man begreber.”

Lige nu lever Shad i Danmark på en opholdstilladelse på to år. Den kan forlænges, hvis man lever op til bestemte krav. For at få autorisation som læge i Danmark, skal han tage to medicinske prøver.

Hvor ønsker du at se dig selv om 5 år?

”Jeg ønsker at blive i Danmark og blive speciallæge. Jeg ønsker derudover at give et godt billede af kurdisk kultur og Kurdistan til danskerne.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer