Mange år efter sin henrettelse, fascinerer og inspirerer den første kvindelige, kurdiske partisan Leyla Qasim stadig. Se et teaterstykke om hende – klik her:

Leyla Qasim blev født i Xaneqîn i Nordirak/Sydkurdistan i 1952. Som 18-årig sluttede hun sig til KDP, Kurdistans Demokratiske Parti og senere blev hun en partisan, Pêşmerge.

Hun og hendes bror, Çiyako uddelte pjecer om rædslerne i det irakiske Ba’ath-parti, herunder den nye leder, Saddam Hussein. En mand, hun hadede som pesten og som hun prøvede at myrde i 1974, mens hun studerede på Bagdad Universitet. Dog forgæves.

Efter det mislykkede forsøg, blev hun arresteret, anbragt i det senere berygtede Abu Ghraib-fængsel, tortureret og i sidste ende hængt 12. maj 1974 efter en lang skueproces, transmitteret over hele Irak.

Inden henrettelsen udtalte hun til Baath-dommeren:

”Bare dræb mig! Men i skal vide, at min død vil få tusinder af kurdere op fra deres dybe søvn. Jeg er glad og stolt over at ofre mit liv for Kurdistan!”

Siden blev Leyla Qasim et forbillede for mange kurdiske kvinder. Det forlyder, at Leyla Qassim aldrig viste tegn på anger, men tværtimod optrådte stolt og smilende på vej til henrettelse, ligesom hun havde afvist dommernes tilbud om at skrive et benådningsbrev til præsidenten.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer