Læs pressemeddelelse fra Roj-TV:

Appelretssagen mod ROJ TV i Østre Landsret nærmer sig sin afslutning med blot endnu seks retsmøder og en domsafsigelse 5. juli. Hvis alt ellers det går som planlagt.

Snart møder retten forsvarers to sidste vidner, hvoraf den ene, direktør Kerim Yildiz fra Kurdish Human Rights Project, var ”forbudt” i Byretten. Hermed er sidste brik til den samlede vurdering leveret.

I Byretten fik ROJ TV’s forsvarer afvist at fremføre 12 vidner, men i Landsretten blev fem vidner godkendt. Det er således første gang forsker, forfatter og medstifter af den tyrkiske menneskerettighedsorganisation IHD, Haluk Gerger, medie-jura-ekspert Oluf Jørgensen, journalisterne Pola Rojan og Martin Selsøe Sørensen vidner i sagen mod ROJ TV; alle var ”forbudte vidner i Byretten”. Sammen med tre timers tv-klip fra ROJ TV, der også blev nægtet fremvist i Byretten.

Det skal snart vise sig, om de nye vidner og tv-klip lige netop danner den modvægt, der tipper hele billedet af sigtelsen mod ROJ TV over til en sag om informationsfrihed og menneskerettigheder.

Om ikke andet har virkeligheden for længst overhalet retssagen indenom med det historiske skridt til den efterhånden fremskredne fredsproces mellem den tyrkiske stat og PKK. ”Fjern PKK fra terrorlisten” stod der at læse i den amerikanske avis Huffington Post for 14 dage siden i en overskrift. Det var samme uge selveste premierministeren Tayyip Recep Erdogan besøgte den amerikanske præsident Obama med to vigtige spørgsmål på dagsordenen, Fred i Syrien og Fred i Tyrkiet.

Også EU er helt oppe og stå på ladet af fredsvognen med sin tilslutning til optagelse af Tyrkiet, mens de vifter med de betingelser, der gang på gang har stoppet optagelsen til det europæiske fællesskab om at ændre lovgivning og forfatning. EU-præsident Herman van Rompuy udtalte på et besøg 23. maj: ”Dette er den bedste chance i vores generation for at løse en konflikt, som har kostet alt for mange liv allerede.” Han roste Tyrkiet for det modige skridt til fredsforhandlingen og andre forandringstiltag i lovgivningen, og mindede om, ”at Europa Unionen lægger stor vægt på fundamentale frihedsrettigheder, særlig ytringsfriheden”.

Attituderne ændrer sig i takt med den tyrkiske stats nye holdning til kurderne. Den parlamentariske forsamling i Europarådet har allerede udskiftet terminologien fra ”terror” til ”aktivisme” og debatterer, om PKK helt skal fjernes fra den terrorliste, som gør at kurdiske foreninger og tv-stationer bliver mistænkeliggjort og ikke har deres demokratiske rettigheder til information og forsamlingsfrihed.

Tiden er til demokrati, ikke til væbnet kamp. Tiden er til politiske løsninger på uenigheder og ikke til fængsling af modstanderen med kritiske holdninger. Presse- og ytringsfriheden for det kurdiske folk kommer også snart igen. Indtil da er vi vidner til, at kurderne selv tager respekten via demokratiske midler som ngo’er, foreninger, organisationer og parlamentarikere dag for dag.

Med venlig hilsen

Imdat Yilmaz, Administrerende direktør

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer