Politiet trodser byretsdom og fastholder isolationsfængsling i PKK-sagen. Der er endnu ikke rejst konkrete sigtelser. Mindst kurder er blevet fyret fra sit arbejde efter at have udtalt sig offentligt om sagen og en pårørende til de varetægtsfængslede er også blevet fyret.

af ml@arbejderen.dk/ARBEJDEREN
FOTO: Østre Landsret/Per Johanssen 

De syv dansk-kurdere, der er anklaget for at støtte PKK, har nu siddet fængslet 30 dage i isolation i Vestre Fængsel i København.

Der er endnu ikke fremlagt et anklageskrift mod dem.

De tre dommere i sagen har besluttet at følge politiets opfordring om at retssagen skal føres for lukkede døre. De fængslede nægter sig skyldige i anklagerne.

De eneste anklager mod de syv, der er nået ud til offentlighedens kendskab, er en kortfattet pressemeddelelse fra politiet, der siger, at kurderne via tv-stationen Roj TV har indsamlet penge til denkurdiske oprørsbevægelse, PKK. PKK står opført på EU’s terrorliste.

Tirsdag besluttede Københavns Byret, at de fængslede ikke længere skulle sidde i isolation. Men den beslutning er politiet ikke enige i, så de har anket afgørelsen til Østre Landsret. Derfor sidderkurderne stadig fængslet i isolation, og har kun ret til ét enkelt overvåget besøg per måned.

De fængslede har børn helt ned til ni år, som ikke har set deres fædre i næsten en måned. Ved tirsdagens retsmøde havde en gruppe pårørende derfor ventet ved retten siden tidligt om morgenen, for at få et glimt af deres fængslede fædre og mænd.

I alt er ti kurdere sigtet i sagen.

Udover de syv isolationsfængslede er to stadig på fri fod og en blev løsladt efter grundlovsforhøret.

Tirsdag droppede politiet kravet om at varetægtsfængsle den løsladte kurder.

-Politiet har frafaldet kravet om at varetægtsfængsle min klient, der blev løsladt i byretten. Han kan altså gå frit omkring, Derfor er der ingen grund til, at hans medtiltalte fortsat skal sidde isolationsfængslet, fordi de ellers vil “skade sagens opklaring”, fortæller Bjørn Elmquist, advokat for den løsladte kurder til Arbejderen.

Han ringer i frokostpausen fra tirsdagens retsmøde i Østre Landsret.

Her har tre dommere mandag og tirsdag lyttet til politianklager Jakob Buch-Jepsen og kurdernes tre forsvarere, der strides om de syv kurdere fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

Desuden er mindst en kurder blevet fyret efter at have udtalt sig offentligt om retssagen. Også en pårørende til de varetægtsfængslede er blevet fyret.

Østre Landsret mødes igen den 26. og den 30. oktober, og herefter kommer retten med en afgørelse om hvorvidt kurderne fortsat skal være varetægtsfængslede.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer