”Bliv ved med at demonstrere,” skriver Mustafa Hijri, lederen af Kurdistans Demokratiske Parti-Iran, PDKI.
Af Deniz Berxwedan Serinci
Mustafa Hijri, lederen af Kurdistans Demokratiske Parti-Iran, PDKI, opfordrer folk til at fortsætte demonstrationerne mod det iranske regime.
Den iranske regerings beslutning om at sætte prisen på benzin op med 50% og rationere flere varer i det sanktionsramte land har fået folk på gaden forskellige steder i landet, heriblandt i de vestlige, kurdiske provinser, hvor flere meldes dræbt.
På Facebook skriver Hijri:
”Bliv ved med at demonstrere. Det er jeres rettighed at protestere højlydt imod den Islamiske Republik.”
Siden den islamiske revolution i 1979 har “regimet ikke hørt jeres stemme,” mener Hijri. ”Men i står sammen, mænd og kvinder og alle dele af samfundet, og bør demonstrere og råbe højt om jeres krav.”
USA har genindført hårde økonomiske sanktioner mod Iran, efter at præsident Donald Trump droppede en aftale med det islamiske præstestyre fra 2015. Derfor meddelte regeringen i Teheran, at prisen på benzin vil blive sat op med 50% for de første 60 liter og med 300% for alt derover per måned. Det har fået folk på gaden og flere meldes dræbt. PDKI-lederen opfordrer folk til at ”demonstrere på en fredelig måde” og undgå dødsfald.
”Hele verdens folk står bag jer. Vores stemme er jeres stemme og vores hjerter er med jer.”
Hijri slutter af med at kondolere for dem, der er blevet dræbt
🔴 مستەفا هیجری: درێژە بە خۆپیشاندانەکان بدەنکوردستان میدیا: لێپرسراوی گشتیی حیزبی دێموکراتی کوردستانی ئێران داوای لە…
Slået op af Mustafa Hijri i Søndag den 17. november 2019
Længe forfulgt mindretal
Den kurdiske minoritet i Iran bor primært i den nordvestlige del af landet. Der er omkring 10 millioner kurdere i Iran. Som andre steder i regionen har også Teheran i årtier har konflikter med dets kurdiske mindretal i spørgsmålet om selvstyre. Human Rights Watch kritiserer jævnligt den iranske regering for at overtræde menneskerettighederne og ytringsfriheden i Kurdistan.
PDKI blev dannet den 16. august 1945. Partiet har ført væbnet krig mod regimet i Teheran. To af dets ledere, Abdulrahman Ghassemlou og Sadegh Sharafkandi, blev dræbt af iranske agenter i henholdsvis Wien i 1989 og Berlin i 1992. De tyske myndigheder retsforfulgte flere af gerningsmændene og konkluderede, at den iranske regering var “direkte involveret” i Berlin-mordet. I marts 1996 udstedte tyskerne en international arrestordre på den iranske minister for efterretninger, Ali Fallahian.
I starten af 1990’erne flyttede PDKI’s kadrer til den nyoprettede Kurdistan-region i Irak (KRG). Her lavede de en aftale med de irakiske kurdere om ikke at angribe Iran fra KRG, for ikke at give ”Teheran en undskyldning for at skade KRG via gengældelsesangreb”, ifølge Rostam Jahangiri fra PDKI. PDKI indstillede den væbnede kamp i 1996. De iranske kurdere sendte dog igen væbnede krigere til iransk Kurdistan fra 2015 og frem. Målet er et føderalt Iran med selvstyre til kurderne.