“Vi ønsker, at Iran bliver et demokratisk og føderalt land, hvor kurderne får nationale og politiske rettigheder,” siger Mustafa Moulodi, leder af Kurdistans Demokratiske Parti (PDK) i Iran.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Interview med Mustafa Moulodi (مستەفا مولوودی), leder af Kurdistans Demokratiske Parti (PDK) i Iran.

iran59-årige Moulodi overtog lederskabet af PDK i Iran efter den tidligere leder Khaled Azizi. Moulodi var på besøg i Danmark for at mødes med lokale medlemmer og sympatisører af sit parti. Jiyan.dk fik mulighed for at interviewe ham.

Hvilke krav stiller I som kurdere til det iranske præstestyre?

Moulodi: Vi ønsker, at Iran bliver et demokratisk og føderalt land, hvor kurderne – og andre minoriteter – får nationale og politiske rettigheder. Som det er nu, så bliver minoriteter i Iran diskrimineret.

Har du eksempler på det?

Moulodi: I den iranske forfatning hedder det eksempelvis, at præsidenten skal være shiamuslim. Det udelukker eksempelvis sunnimuslimer. Dermed bliver religiøse og nationale mindretal, hvor af mange er sunnier, forskelsbehandlet. I hovedstaden Teheran bor der næsten 1 million sunnimuslimer. Men der er ingen sunnimuslimsk moské. Vores parti PDK er et sekulært parti, men Irans diskrimination er i klar strid med basale menneskerettigheder.

MUSTAFA MOULODIHvad med i forhold til sproglige rettigheder?

Moulodi: Som det er nu, får kurderne i Iran ikke lov at studere på deres eget sprog. Vi ønsker, at kurderne skal have lov at studere på kurdisk og styre deres egne lokale affærer.

Flere af de iransk-kurdiske partier, såsom Komala og dit, er blevet splittet. I dag er der et PDK og PDKI. Vil det ikke styrke jeres position i forhold til regimet i Iran, hvis I – altså PDKI/PDK – bliver genforenet?

Moulodi: I fem år har repræsentanter for de to partier mødtes og drøftet det spørgsmål. Vi arbejder på at løse det på demokratisk vis. Jeg håber, at der kommer et godt resultat ud af møderne.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer