“I seks lange år blev jeg nægtet retten til at begrave vores kære med værdighed. I dag er jeg overvældet af følelser, fordi massegraven, hvor hun ligger ved siden af andre ezidi-kvinder, endelig bliver udgravet,” skriver Nadia Murad.
I dag begynder de irakiske myndigheder i samarbejde med FN at afdække den sidste og 17. massegrav i landsbyen Kocho, Shingal og Solagh, der indeholder resterne af cirka 75 ezidi-kvinder, der blev henrettet af Islamisk Stat.
Blandt kvinderne er moren til den tidligere slave hos IS og Nobels Fredsprismodtager, ezidi-kvinden Nadia Murad.
Det skriver hun på Twitter:
“I 2014 tog IS livet af min elskede mor. I seks lange år blev jeg og andre overlevende nægtet retten til at begrave vores kære med værdighed. I dag er jeg overvældet af følelser, fordi massegraven, hvor hun ligger ved siden af andre ezidi-kvinder, endelig bliver udgravet.”
In 2014, ISIS took the life of my beloved mother. For 6 long years, I & other survivors were denied the right to bury our loved ones with dignity. Today, I am overwhelmed with emotion as the mass grave where she lays beside other Yazidi women is finally exhumed. pic.twitter.com/iY3ZhQeun2
— Nadia Murad (@NadiaMuradBasee) October 24, 2020
I august 2014 tog IS anslåede 6417 ezidier til fanger, heriblandt Nadia Murad. Det skete i landsbyen Kocho. Under Kocho-massakren mistede Nadia Murad seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med 80 ældre kvinder, som blev anset for ikke at have seksuel værdi.
Et andet sted i nærhede, flygtede op til 40.000 ezidier op på Sinjar-bjerget. I en uge måtte de tilbringe tiden heroppe uden tiltrækkelig vand og mad i over 40 graders varme. Omkring 100 bukkede under og døde.
Nadia Murad formåede at flygte efter tre måneders fangenskab.
IS har i sit engelsksprogede månedsmagasin Dabiq indrømmet de seksuelle misbrug. I det fjerde nummer hedder det således: ”Deres (ezidiernes, red.) kvinder kan godt blive slavebundet (…) Man bør huske på, at det at tage de vantros familier som slaver – og deres kvinder som konkubiner – er et fast aspekt af islamisk lov, og hvis man skulle benægte dette eller spotte det, så vil det svare til at benægte og spotte vers i Koranen og profetens narrativ, og dermed vil det betyde frafald fra islam.”
FN har kaldt IS’ forfølgelse af ezidierne for et folkemord. I 2016 sagde den daværende danske udenrigsminister Kristian Jensen under et møde i Europaudvalget, at ”ezidier er et folk, som er blandt de allerhårdest ramte i konflikten. Og derfor har vi en særlig interesse i at hjælpe dem.”
2880 ezidier savnes stadigt efter at være blevet taget til fange af islamisterne i 2014.