Danmark har i nyere tid ikke været ramt af terror, men medierne gør alligevel terror til et stort emne. Vi har stillet os i terroristernes skudlinie med Muhammedtegninger samt krige i Mellemøsten. Men stadig er vi ikke blevet ramt. Så hvorfor bekymrer vi os?
Af Peter Lovmand Rasmussen og Helene Sloth Borgholm, Århus Universitet
Danskerne har europarekord i terrorfrygt, det viser undersøgelser fra 2006. Men samtidig er vi også tæt på at have verdensrekord i sikkerhed. Levealderen har aldrig før været så høj, og i hverdagen er turen til og fra arbejde det farligste, vi kommer ud fra. Terror-lignende aktioner har kun krævet fire liv i Danmark i de sidste 40 år, imens trafikken til sammenligning tager gennemsnitligt en danskers liv om dagen. Der er noget, der tyder på, at vores terrorfrygt er overdrevet.
Frygten tærer på retssikkerheden
Frygt er smart, hvis du er en zebra på savannen, der skal flygte fra en sulten løve, men i et moderne velfærdssamfund er det næsten unødvendigt og kan lige frem være nedbrydende. Eksempelvis lader vi politikerne fratage os rettigheder i terrorpakker. I praksis betyder det for eksempel, at politiet kan ransage dit hjem, uden at du nødvendigvis får noget af vide om det, eller at de kigger med i dine personlige e-mails.
Hvorfor går vi på den måde på kompromis med retssikkerheden? Fordi vi lever i en frygtkultur, hvor det konstante fokus på terror skræmmer os ind i en virkelighed, hvor vi tror, at vi er nødt til at tage drastiske midler i brug for at holde terroristerne for døren. Terroren er efter 11. september 2001 kommet tæt på, og hvem som helst, hvor som helst og når som helst kan blive det næste offer. Det er en frygtkultur, hvor den glemte taske i toget bliver til en trussel på vores liv. Og en frygtkultur, hvor medierne bombarderer os med alskens trusselsscenarier.
Terrorfokus skræmmer
Medierne taler ofte om terror, og er derfor med til at påvirke os ved at sætte det på dagsordenen. Og de taler meget mere om terror i dag end før 11. september. Faktisk har Jyllands-Posten og Politiken ikke i et eneste kvartal før 11. september brugt ordet ”terror”, så tit som de begyndte at gøre det i kvartalerne efter 11. september. Journalisternes mål er at sælge aviser, og deres middel dertil er frygt. Mængden af artikler om terror sammen med den udbredte brug af øjenvidneberetninger og forudsigelser om Danmark som næste mål kan kun skræmme.
Fjendebilleder ordner verden
Men faktisk er der en dybere grund til at vi opstiller fjendebilleder. Og den grund hedder paradoksalt nok tryghed. Tydelige fjendebilleder beroliger befolkningen. Som mennesker har vi nemlig brug for fjendebilleder, som kan personificere vores angst, så vi slipper for at forholde os til den usikkerhed, som ligger bag angsten. En usikkerhed som bunder i vores vished om, at vi en dag skal dø.
Ved at fremstille et konkret fjendebillede, vi kan gøre noget ved, narrer vi os selv til at tro, vi gør noget for at sikre os. Den moderne menneske skal selv vælge alt i livet; der findes ingen normer for valg af karriere, religion, og seksualitet for at nævne nogle få eksempler. Fjendebilledet kan også holde denne angst fra livet, fordi det truer os mere konkret.
Medierne er altså således fanget i nogle sociale strukturer som får dem til at opstille fjendebilleder, men samtidig er medierne også med til at påvirke vores sociale praksis, fordi de er med til at vælge de fjendebilleder, der bliver opstillet. Fjenden er i dag den islamistiske terrorist, der vil udrydde Vestens værdier.
Du er med os eller imod os
Aviserne opstiller et sort/hvidt fjendebillede, hvor islamisterne som menneskehedens fjende bliver skubbet udenfor al pædagogisk rækkevidde. Verden bliver tydeligt opdelt i os og dem, hvilket underbygges af avisernes ”krig mod terror”-retorik. Bush’ udmelding om at man enten er med os eller også er man imod os er overtaget mere eller mindre ukritisk af aviserne. Det er blevet videreført i den grad, at det i dag for eksempel er nødvendigt for den almindelige muslim tydeligt at tage afstand fra diverse terroraktioner udført af et forsvindende lille mindretal bestående af islamistiske terrorister.
Se terroren i de rette proportioner
Vi påstår ikke, at terror er ufarligt. Vi mener blot, at man skal se terroren i de rette proportioner. Det er spild af energi at koncentrere sig om noget, der reelt er meget lille risiko for, at man kommer ud for. Medierne har på 8 år effektivt været med til at underminere de demokratiske værdier, som det har taget os de sidste 200 år at bygge op. Hver gang vi overvejer, om vi skal afgive flere demokratiske rettigheder, bør vi se os selv i spejlet og overveje om det virkelig er den vej, vi skal gå.
De opfattelser, der kommer til udtryk i artiklen afspejler afsenderens egne holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for www.jiyan.dk’s mening