66-årige Bavê Şêrîn fra Efrîn har boet her i få år og allerede lært dansk nok til at bestå dansk på VUC og score flere 12-taller.

Af Deniz B. Serinci

Det er aldrig for sent at starte forfra på en ny uddannelse. Det er 66-årige Abdalqadar Houry et eksempel på. Bavê Şêrîn, som han kaldes, kom til Danmark i 2013 og lærte dansk på et sprogcenter. Derefter bestod han ”dansk som andetsprog” ved en skriftlig og mundtlig prøve i sommers på Randers HF og VUC. Jiyan.dk har set hans eksamenspapirer: I samfundsfag og naturvidenskab har han scoret 12-taller.

”Næste skridt er HF,” siger Bavê Şêrîn i et interview med Jiyan.dk.

Til daglig bor den kurdiske mand i Hammel i Østjylland. Han er far til otte børn, syv døtre og en søn. Datteren Şêrîn er sanger, mens de øvrige studerer til pædagog eller på VUC.

Før det boede Bavê Şêrîn i syrisk Kurdistan, hvor han stammer fra landsbyen Qurtqulakê Biçûk i Efrîn’s Şera-distrikt. I hjemlandet havde han en uddannelse i kommerciel økonomi på universitetet i Damaskus. Derefter arbejdede han i skatteafdelingen i Aleppo. Senere blev det til et arbejde som revisor. Lige indtil borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011. Så måtte den kurdiske familiefar flygte til Danmark via Tyrkiet.

I det nye skandinaviske land så han en helt anden kultur.

”En ny vej blev åbnet for mig, som jeg ikke havde set før,” husker Bavê Şêrîn. ”I Danmark er der ligestilling og retfærdighed. Det var der ikke i vores land.”

I Syrien blev han forskelsbehandlet, fordi han er kurder.

”Vi blev diskrimineret, fordi vi var kurdere og ikke medlemmer af Baath-partiet. Hvis du ikke var fra Baath-partiet, kunne du ikke få en høj stilling i samfundet.”

Selvom de var undertrykte, nægtede Bavê Şêrîn at bøje sig. Han arbejdede på et arabisksproget magasin og fastholdt det kurdiske sprog, der var forbudt i undervisningen.

”Jeg lærte mine børn, at vi var kurdere, ikke en andet folk. Jeg lærte dem kurdisk som det første sprog, ikke andetsprog.”

Der gik ikke længe, inden det frygtede efterretningsvæsen Mukhabarat dukkede op.

”Mukhabarat afhørte mig flere gange,” fortæller han. ”Hvis jeg skulle fra Aleppo til Jazeera, kunne de se mit navn på passagerlisten og holdt øje med os. Syrien blev ledet af to aktører; Mukhabarat og den arabiske nationalisme.”

Så kom du til Danmark. Hvad er opskriften på at lære dansk?

”Jeg læste Jiyan.dk, Altinget.dk, andre danske hjemmesider, og så videre. Dansk er et svært sprog, men det vigtigste er, om man har viljen. Når man vil, så kan man lære det. Ældre mennesker kan godt lære et nyt sprog, hvis de vil. Se på mig.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer