De kunne ikke et ord dansk, da de flygtede til Danmark. Nu er fire søskende alle strøget til tops i hver deres branche.

Hvor der er vilje, er der vej. Det er de fire søskende, Beway, Bahast, Braw og Banoo Bakir et eksempel på.

De er alle nået toppen i hver deres erhverv:

BEWAY: 33 år, vicepræsident i Danske Banks operationelle organisation for forhindring og bekæmpelse af økonomisk kriminalitet. Leder 5 teams og cirka 30 ansatte. Uddannet eksportingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og kandidatgrad i International Business fra University of Hertfordshire i England, som kårede ham til ”årets kandidat” ud af 115 studerende.

BANO: 27 år, læge på Hvidovre Hospitals infektionsmedicinske afdeling. Færdig med medicinstudiet på Københavns Universitet i 2020. Var læge på Nykøbing Falster Sygehus under Coronapandemien.

BAHAST: 33 år, people leader i Novo Nordisk med ansvar for 20 mennesker, som står for optimering og digitalisering af medicinproduktion. Eksportingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og kandidatgrad i entreprenørskab og innovation fra University of Liverpool.

BRAW: 38 år og landedirektør for Netto med ansvar for 15.000 ansatte, 525 Netto-butikker og en tocifret milliardomsætning. Teknisk handelseksamen (HTX), etårig HH og forskellige ledelseskurser i Salling Group.

Historien om succesfamilien starter i Silêmanî i Iraks Kurdistan-region, hvorfra familien flygtede til Danmark. Her havde faderen, Bakir Ahmed studeret til revisor, ejede en snedkerfabrik, og moderen, Awaz Salih var uddannet elektriker og arbejdede på kontor.

I 1994 kom faderen til Danmark, da menneskesmuglere tilfældelig havde sendt ham til det kolde land i Skandinavien, som han ikke kendte til. Tre år senere blev han familiesammenført med konen og fire børn, som kom til at bo i sommerhusbyen Karrebæksminde på Sydsjælland. Efter tre måneder rykkede de lidt nordpå til Glumsø, tæt på Næstved. Det var en lille stationsby med 2000 indbyggere, hvor faderen kom i arbejde som tømrer, mens moderen blev ernæringsassistent.

Siden har sønnerne Braw, tvillingerne Beway og Bahast samt søsteren Banoo klaret sig rigtig godt. Hvad er hemmeligheden bag succesen? Hvordan kom familien så hurtig ind i det danske samfund?

”En af faktorerne var, at vi blev placeret på en skole i Glumsø, hvor der næsten ikke var andre udlændinge,” siger Beway til Jiyan.dk.

”Når du bliver placeret i en dansk klasse, kan du ikke tale kurdisk og så bliver du tvunget til at lære dansk hurtigt.”

Derudover har de fire støttet hinanden, oplyser han.

”Vi var fire, der var gode til at skubbe til hinanden, ikke som konkurrence, men vi så hinanden som forbilleder. Hvis den ene opnåede noget, så tænkte den anden ’så kan jeg også’.”

Endvidere mener Beway, at de har haft gode ledere.

”Jeg har haft chefer, der var gode til at se, at deres ansatte havde talenter og placerede dem et sted, hvor de kunne folde sig ud.”

Et eksempel er storebroren Braw. I 2009 fik chefer fra Salling Group øjnene op for Braws evner og gjorde den kun 22-årige mand til butikschef i Netto på Blågårds Plads. Der var mange udfordringer med driften og bander tæt på butikken, som gjorde det nødvendigt med sikkerhedsvagter ved dørene. To år senere blev Braw som 24-årig den yngste distriktschef i Nettos historie og ansvarlig for Netto i Hellerup og Gentofte med en omsætning på mere end 300 millioner kroner om året.

Forældrene har også været med til at skubbe børnene i den rigtige retning ved at tillade dem at studere i udlandet, mener Beway.

”Den frihed gjorde, at vi kunne træffe nogle beslutninger, lære andre kulturer at kende og udvikle os yderligere.”

Beways råd til andre flygtninge er at gribe chancen.

”Mulighederne er der. Der er gratis uddannelse, så hvorfor ikke gøre brug af det?”

Han understreger samtidig, at god integration ikke er afhængig af en universitetsgrad.

”Mange har gode stillinger uden at have gået på universitetet.”

Se video med Braw Bakir, landedirektør for Netto med ansvar for 15.000 ansatte:

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer