“Den danske økonomiminister bør tage ned til Sydkurdistan for at se på økonomiske muligheder,” lød et af de mange forslag ved dagens kurdiske møde på Christiansborg, arrangeret af Özlem Cekic.

Ca. 50 personer fra talrige kurdiske foreninger var i dag samlet på Christiansborg til et møde, arrangeret af MF for SF, Özlem Cekic.

En række foreninger og partier såsom Kurdistans Demokratiske Parti-Irak, Kurdistans Demokratiske Parti-Iran, Kurdistans Patriotiske Union, Komala og foreninger som Lawan, Kurdistans Studenterunion, Kurdisk Kvindeforening, Kurdisk Kulturforening i Randers, Kurdisk-Syrisk kulturforening, Komkar, CHAK, Ræk Hånden, Det Kurdiske Initiativ var tilstede.

Der var flere emner ved mødet. Første var ”Hvordan sikrer vi kurdiske kandidater valg eller genvalg til november 2013?”

Den største valggruppe i Danmark er kurdere, oplyste Özlem Cekic. Men mange etniske minoriteter stemmer slet ikke.

Cekic foreslog derfor, at man udnævnte nogle demokrati-ambassadører.

”Det vil være nogle demokrati-ambassadører, hvor foreninger opfordrer deres medlemmer til at stemme ved valg og tager fat i dem, der kender mange.”

De fremmødte var enige med folketingsmedlemmet.

kurmancî: Civînekî kurdan di Parlamentoya Danmarkayê de

Suphi fra Det Kurdiske Initiativ mente, at man måtte tage de enkelte kommuner en efter en:

”Vi er nødt til at finde ud af hvilke kommuner, der har mange kurdiske kandidater, så vi alle sammen kan gå efter dem og arbejde for derefter.”

Halabja-mindedag på Christiansborg til marts

Andet emne omhandlede den danske regerings politik i forhold til kurderne.

Her glædede Cekic sig over fredsforhandlingerne mellem Tyrkiet og PKK.

”Den tyrkiske regering er i gang med en stor aftale med PKK. Hvor meget, der sker, ved vi ikke, men vi ved bare at man for første gang i historien er i gang med at diskutere det. Udenrigsminister Villy Søvndal har mødtes med BDPs medformand Gültan Kisanak og givet udtryk for hans glæde over en ny forfatningsændring.”

Angående Syrien lød det fra Cekic.

”Det der sker i Syrien, er helt frygteligt. Der er over 100.000 syriske flygtninge tæt på grænsen til Tyrkiet.”

soranî: Kobuneweyêkî kurdekan le Parlamentoyî Danmark da

I forhold til Sydkurdistan (KRG) blev det drøftet om man skulle invitere lederen af det kurdiske selvstyre Masoud Barzani til Danmark. Der var delte meninger herom.

”Danmark hjalp med at nedkæmpe Saddam Hussein, men har ikke gjort noget for KRG. Danmark bør tage ned og kigge på muligheder,” mente Sait Yolal fra Kurdistans Demokratiske Parti-Irak.

Andre, som Hejar Dashti fra Lawan, foreslog, at Danmark udnyttede de økonomiske muligheder.

”Vi bør invitere den danske økonomiminister til KRG, så hun kan lave politiske aftaler med dem og sætte fokus på regeringens eksportstrategi, for der er meget vækst i Kurdistan.”

Derefter blev parterne enige om at afholde en mindedag for Halabja og Anfal, som er navnet på Saddam Husseins folkemord på kurderne i 1980’erne.

”Det har en værdi i sig selv at man kommer for at mindes ofrene,” sagde Cekic.

Mossa Rashid fra Kurdistans Demokratiske Parti-Irak var enig: ”Det er vigtigt at udbrede kendskabet til Halabja og Anfal”.

Mødet sluttede af med et minuts stilhed til ære for alle ofrene for drab og forfølgelse i Kurdistan.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer