Idag blev der for første gang nogensinde åbnet et kurdisk sprog- og undervisningsinstitut i Danmark. Instituttet holder til i Brøndby og bag initiativet står blandt andet den mangeårige sprogekspert Hazim Rojan og Baban Seqizî.

Af Deniz Berxwedan Serinci

I dag blev der skrevet kurdisk historie i Danmark, da ”Înstîtuta Ziman û Perwerdeya Kurdî li Danmarkê”, eller ”Kurdisk sprog- og undervisningsinstitut” så dagens lys i Brøndby. Blandt initiativtagerne er blandt andet Hazim Rojan, der i mange år har undervist i kurdisk og uddannet kommende lærere og Baban Seqizî.

Der er tale om et uafhængigt projekt, målrettet mod det kurdiske mindretal på ca. 30.000 i Danmark.

”Manglen på en selvstændig kurdisk stat er en stor ulempe for kurderne,” skriver Înstîtuta Kurdî-dk, som det forkortes, i en pressemeddelelse.

”De andre etniske grupper har med hjælp fra deres hjemlande kunne fortsætte modersmålsundervisning. Diasporaens kurdere har med deres muligheder åbnet deres egne institutter og givet undervisning. Men det arbejde har ikke kunne imødekomme behovene for det kurdiske samfund,” hedder det endvidere i meddelelsen.

Instituttets formål er:

–  At lave videnskabelige og akademiske undersøgelser af det kurdiske sprog

– organisere kurdisk undervisning og kurser

– at lave kurdisk undervisningsmateriale

– at uddanne lærere til kurdisk undervisning

– at skabe undervisningsarbejde for at beskytte det kurdiske sprog, kultur og identitet

– At skabe organer for integrationen af kurdere i Danmark og implementere sociale og kulturelle planer.

I årevis har der eksisteret kurdiske institutter andre steder i Europa, eksempelvis Paris, Bruxelles, Berlin – og nu i Danmark.

Læs mere om Înstîtuta Kurdî-dk her: http://instkurdi-dk.com/nu/

Instituttets symbol:

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer