Læs Jiyan.dks interview med Omar Mohammad Amin/Nuraddin fra PDK (Kurdistans Demokratiske Parti).
Syv parlamentsmedlemmer fra Kurdistan var på besøg i Danmark, indtil de tog hjem i dag eftermiddag. Der er tale om:
Omar Mohammad Amin, PDK (Kurdistans Demokratiske Parti)
Sozan Shabab, PUK (Kurdistans Patriotiske Union)
Kardo Mohamad, Goran
Omar Abdulaziz, Yekgirtû
Bilal Suleiman, Komeley Îslamî
Shardil Tahsin, Turkmensk liste
Cihan Ismail, Assyrisk liste
De er alle gruppeformænd for deres partier i Kurdistans parlament i Hewlêr. De ankom i onsdags, hvor de i to dage har været i Folketinget og mødes med bl.a. Mogens Lykketoft og SF’s Özlem Cekic.
Under besøget i Folketinget fik de syv parlamentarikere en indsigt i hvordan det danske folkestyre fungerer.
”Vi vil som oppositionsgruppe også gerne bygge et demokratisk samfund op, og der kan international støtte fra et land som Danmark, der har mange års erfaring med demokrati, være nyttigt,” siger Kardo Mohamad til Jiyan.dk.
Hvordan kan Kurdistan lære af Danmark?
Omar M. Amin fra PDK fortæller, at delegationen har mødtes med alle danske partiers gruppeformænd.
”Vi må forbedre de diplomatiske bånd mellem vores lande,” siger han og oplyser samtidig, at de har talt om at lade en dansk minister tage til Kurdistan for at forbedre de handelsmæssige forhold.
Samtidig mener Omar M. Amin, at Kurdistan kan lære af Danmark og i den henseende har de drøftet planer om at sende et dansk Folketingsmedlem derned for at udveksle erfaringer.
”Når vi kommer hjem til Kurdistan, skal vi udarbejde en rapport om, hvad vi kan lære af Danmark. Umiddelbart kan jeg godt lide, at danske Folketingsmedlemmer eksempelvis får udleveret en Ipad og får betalt deres udgifter ligesom deres Folketings-TV er meget godt.”
Bliver Kurdistan selvstændigt om 5 år?
Under deres møde med Folketingets formand Mogens Lykketoft, har sidstnævnte erklæret, at der hvert år vil blive holdt en mindedag for Halabja-massakren hvert år.
”Han fortalte, at Danmark sammen med Europa vil arbejde for at en lignende massakre aldrig sker igen,” siger Omar M. Amin.
Det kurdiske selvstyre, som Omar M. Amin repræsenterer, råder over sit eget parlament, flag og hær. Alligevel er de på papiret en del af Irak. Men hvor længe?
For på det sidste har der været en konflikt med Iraks premierminister Nouri al-Maliki, blandt andet om den olierige by Kerkûk, som både kurdere, turkmenere og arabere gør krav på.
Hvor er Kurdistan om 5 år – har de erklæret sig uafhængige?
”Vi er en del af et føderalt Irak og det er bedst, hvis alle problemer kan løses på fredelig vis via dialog. Men der er nogen, som ikke ønsker, at Kurdistan går fremad. Vi vil ikke acceptere diktatur eller centralisering.”
Et andet parlamentsmedlem, Kardo Mohamad fra Goran siger således:
”Kurderne har ret til uafhængighed, men en masse ting skal på plads først, eksempelvis international og regional støtte.”
De syv medlemmer af det kurdiske parlament var i Danmark indtil i dag eftermiddag.