Syrisk-kurdiske Noreddin Shekho har på få år lært flydende dansk og er blevet student fra Kolding HF og VUC med det højeste gennemsnit på 11,0.

Dansk er ikke et nemt sprog.

”Man udtaler ikke altid ordene, som man skriver dem,” siger den 23-årige Noreddin Shekho i Kolding.

Alligevel har den unge mand fra Hasaka (Hesîçe) i syrisk Kurdistan på få år overhalet mange andre indenom og bestået en studentereksamen med det højeste gennemsnit på 11 fra Kolding HF og VUC.

Ud af 15 fag scorede han 12 i karakter hele tolv gange og kan nu se frem til at studere til medicin på Syddansk Universitet i Odense.

Men hvem er Noreddin overhovedet? Jiyan.dk har interviewet det unge talent.

Den syriske kurder blev født i 1996 i Hasaka og kom til Danmark sammen med sin far, mor, lillesøster og lillebror i slutningen af 2013 som 17-årig.

Han måtte afbryde gymnasieuddannelsen i Syrien, hvor han havde lært engelsk. Det sidste gjorde det nemmere for Noreddin at lære dansk.

I Kolding startede han i Ungdomsskolen, hvor han ved at læse bøger blev bedre til det danske sprog.

”Desuden brugte jeg Google Translate’s lydfunktion, så jeg kunne høre, hvordan ordene skulle udtales,” siger han. ”Derudover skulle vi hver dag fremlægge for de andre elever, hvilket var en god mundtlig øvelse.”

“Grøn té får hjernen til at arbejde hurtigere”

Det hjalp også på det, at Noreddin havde højtuddannede forældre. Faren er uddannet elektroingeniør i Syrien, mens moren er laboratorieassistent.

”Mine forældre sagde altid til os, at vi skulle uddanne os, så vi kunne få en bedre fremtid.”

I sommers knoklede Noreddin så for at få studenterhuen i hus.

”Jeg drak masser af grøn té,” husker han. ”Det får hjernen til at arbejde hurtigere.”

Efter at have været oppe i en række fag, scorede han tophøje karakter. Noreddin viser sit eksamensbevis frem til Jiyan.dk, der kan tælle hele tolv 12-taller og et gennemsnit på 11. Efter to års studier kunne Noreddin nu tage studenterhuen på og fejre den store dag.

Glæden bliver ikke mindre af, at den unge mand er blevet optaget på medicinstudiet på Syddansk Universitet i Odense.

”Jeg har søgt en bolig i Odense, men har ikke fået noget endnu. Men nu er Kolding tæt på Odense, så jeg skal heldigvis ikke pendle langt.”

Vil rejse ud og yde lægehjælp

Det var organisationen Læger Uden Grænser, der inspirerede koldingenseren.

”Jeg vil gerne rejse udenlands og hjælpe folk. Jeg kommer fra et land i krig og har set, hvor meget folk har brug for lægehjælp.”

Måske bliver det i fremtiden også til en tur til de dele af Syrien, der har brug for akut lægehjælp. Men det med at flytte permanent tilbage til fødelandet, indgår umiddelbart ikke i planerne.

”Hvad skal jeg vende tilbage til? Normalt rejser man hjem til sine elskede. Men de er der ikke mere, for de er også flygtet ud af Syrien.”

Desuden kunne han ikke lide den fattigdom, tortur og ufrihed, der hærger under Assad-regimet. Netop dét adskiller fødelandet fra Danmark, mener Noreddin.

”Her i Danmark føler jeg mig sikker. Jeg er ikke bange, når jeg går ude på gaden,” siger han og roser den danske struktur.

”Her er der styr på tingene. Hvis der opstår en brand, kommer myndighederne og slukker den. Staten tjener folket. I Syrien kan jeg huske, at da brandbilen endelig nåede frem, var der ingen vand.”

Mærker ingen racisme her

I det mellemøstlige land blev han desuden diskrimineret som kurder.

”Vi måtte ikke tale kurdisk i skolen,” husker han. ”Hvis læren sagde noget, var det bare sådan. Ikke til diskussion. Her i Danmark fremlægger læren noget, som vi så kan diskutere.”

Netop på grund af forskellen mellem Danmark og Syrien kan han ikke genkende beskyldninger om racisme mod udlændinge herhjemme.

”Jeg forstår det ikke, når folk taler om racisme. Det var i hjemlandet, at vi blev udsat for racisme, ikke her.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer