I årtier er kurdiske børn i Syrien blevet undervist på arabisk. Nu er læseplanerne for 2017-18 offentliggjort: Børn skal undervises på kurdisk.

Embedsmænd i den kurdiske selvstyreadministration i det nordlige Syrien (Vestkurdistan) oplyste igår, at den læseplaner for skoleåret 2017-2018 vil blive på kurdisk. Det vil gælde for alle niveauer op til gymnasiet.

Feida Ibrahim fra Uddannelsesmyndigheden i Vestkurdistan, siger til tv-stationen Kurdistan24, at der er et behov for at blive uddannet på kurdisk og lære om kurdisk kultur og historie.

“Vi håber, at folk sender deres børn til de kurdiske skoler,” siger hun og henviser til skolerne under den kurdiske administration i regionen.

Den syriske regering kontrollerer stadig dele af de kurdiske byer Qamishlo og Hasakah og mange ting, heriblandt de offentlige skoleplaner, foregår stadig på arabisk. Derfor frygter mange syrisk-kurdiske forældre, at kurdisk – som stadig ikke officielt er blevet gjort lovligt af regeringen i Damaskus – at sproget ikke kan bruges i deres børns fremtid i forhold til uddannelsessektoren. For at sikre deres børns fremtid, sender de stadig deres børn til offentlige skoler på arabisk, der tilhører det syriske regime.

I Syrien udgør kurderne med to til fire millioner cirka 10% af befolkningen. I Vestkurdistan taler børn deres modersmål indtil de kommer i skolen, hvor undervisningssproget er arabisk – og andre sprog er forbudt.

I sommer 2012 trak det syriske regime sig ud fra syrisk Kurdistan oppe nordpå. Demokratisk Enhedsparti (PYD) og dennes milits Folkets Forsvarsenheder (YPG) overtog i stedet kontrollen over de kurdiske hovedenklaver Afrin, Kobanê og Jazeera samt Aleppos overvejende kurdiske distrikter. Kurdiske skoler, der var forbudte under Assad-styret, blev åbnet, ligesom den engang undertrykte kurdiske kultur kom til at blomstre. I sommer 2012 annoncerede et kurdisk sundhedsråd, at de første nødhjælpskurser på kurdisk var færdige.

Kilde: Kurdistan24 TV

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer