Efter års venten i uvished på danske asylcentre, valgte 30 kurdere at søge asyl på den svenske ambassade i København. Men heller ikke svenskerne vil tage imod dem.

Omkring 30 kurdisk-syriske flygtninge fra asyllejrene Sigerslev, Sandholm, Jelling, Holmegaard og Avnstrup søgte i dag asyl på den svenske ambassade i København. Dette skete i protest over de danske udlændingemyndigheder, der ikke giver dem asyl i her i landet. Modsat får flygtninge fra Syrien lige nu 3 års midlertidigt ophold i Sverige. 

De slog derfor lejr foran den svenske ambassade. Fire af dem kom ind og talte med ambassaden, men svenskerne ville heller ikke tage imod dem, fordi man i henhold til EU’s regler kun kan søge asyl i et land og dermed ikke tage til Sverige.

Flygtningene bebuder, at de vil blive på den svenske ambassade, indtil de svenske myndigheder behandler deres sager, eller til danske myndigheder giver dem asyl.

Syrere der får afslag i Danmark kan hverken rejse tilbage til Syrien pga. borgerkrigen, men har heller ikke har ret til ophold i Danmark.

Talsperson for de syriske kurdere, Abu Amin udtaler:

“Vi kræver at syrere, og alle andre på flugt anerkendes som flygtninge, betingelsesløst og uafhængigt af, hvor i Europa vi er. Derfor søger vi nu asyl i Sverige. Vi gør det, fordi vi ikke anerkender den danske stats måde at behandle os på og fordi ikke anerkender Dublin 2, som binder os til det land, hvor vi først møder statslige myndigheder. Vores krav er ophold i Europa, så længe vi har brug for det og så længe vi ønsker at være her ”.

Og Abu Amin fastslår, hvorfor de søger asyl ved den svenske ambassade:

”Vi har brug for sikkerhed og vished nu og her. Derfor søger vi asyl på den svenske ambassade og bliver her, indtil vi får ophold her, eller indtil de danske myndigheder anerkender vores behov for beskyttelse nu og her”, forklarer han.

Det er ikke første gang kurderne protesterer over deres situation i Danmark. I maj måned i år sultestrejkede 70 kurdiske syrere i de danske asylcentre i protest imod de danske myndigheders behandling af deres sager og situationen i Syrien. Sultestrejken sluttede med et løfte om at fortsætte protesterne i nye former, og det er det der sker nu.

”Vi har ikke tænkt os at sidde og vente i årevis i asyllejre. Vi kan se at regeringer i lande omkring os tager hensyn til den syriske borgerkrig når de behandler asylsager. Hvorfor vil den danske regering ikke gøre det samme?”, siger den anden talsperson Assad.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer