Alternativet til AKP er meget værre. MHP, CHP og hæren ønsker ingen løsning på kurderkonflikt. Derfor bør kurderne bakke op om Erdogan, mener formand for dansk-kurdisk ungdomsforening.

Af Hejar Dashti, formand for LAWAN, Dansk-Kurdisk Ungdomsforening

Kurdere kan vælge at være neutrale, men efter min overbevisning vil det bedste være at bakke op om AKP.

AKP er det eneste politiske parti i Tyrkiet – udover det prokurdiske BDP – der er åbent i forhold til det kurdiske spørgsmål. Den tyrkiske premierminister chokerede mange, da han i november brød et tabu ved offentligt at sige »Kurdistan«. I den officielle tyrkiske statsretorik har man hidtil benægtet eksistensen af kurdere og Kurdistan. Og ja, AKP er åbent, fordi det passer til deres politik. Men det passer også til kurdernes interesser.

Andre scenarier er værre:

1. Gülen-bevægelsen tager over: Gülen er en religiøs bevægelse, og derfor nationale mindretal har ingen betydning for dem. Gülen har mange gange talt aggressivt mod PKK. I november 2011 skabte en video med den islamiske leder Fethullah Gülen debat. I videoen taler Gülen om Tyrkiets kurderkonflikt og PKK og siger blandt andet: ”Brænd deres huse ned, ødelæg deres enhed, ødelæg deres fundament og gør arbejdet med dem færdigt”. Derfor er Gülen-bevægelsen ikke interesseret i at gøre det kurdiske spørgsmål til en prioritet.

2. CHP (Republikansk Folkeparti) eller MHP (Nationalistisk Aktionsparti) tager over: De har bekæmpet og nægtet kurdernes eksistens i så mange år. MHP eksisterer, fordi PKK eksisterer. MHP’s stifter, Alparslan Türkes, er kendt for sin beundring for Hitler, og partiet kaldes da også tyrkiske nazister i folkemunde. CHP forsvarede landsfaderen Atatürks massakre på op til 40.000 kurdere i Dêrsim i 1937-1938, heriblandt mange kvinder og børn. En af CHPs parlamentarikere, Birgül Ayman Güler, erklærede i februar 2013, at ”kurdere og tyrkere aldrig skal ligestilles.” CHP er Atatürks parti. Atatürk som forbød kurdisk og erklærede at ”hele verden er lig med én tyrker” (Bir Türk dünyaya bedeldir). Derfor er CHP/MHP ikke interesseret i at løse det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet.

3. Hæren tager over: Deres politiske og økonomiske magt er knyttet til eksistensen af en fjende, i dette tilfælde PKK. De ser selvfølgelig en fredsaftale med PKK som trussel, fordi deres eksistensgrundlag – nemlig at bekæmpe en fjende, som truer nationalstatens enhed – dermed vil smuldre. Derfor er de heller ikke interesseret i at løse det kurdiske problem.

Vi er tilbage ved AKP. Et parti, der på ingen måde er perfekt og stadig mangler at løse mange ting, heriblandt at give kurderne fri undervisning på deres sprog. Men AKP er et bedre alternativ end de kemalistiske og nationalistiske partier som MHP og CHP. AKP er modsat tidligere regerende partier ikke kemalistiske – altså tilhørende Atatürk’s nationalistiske ideologi. Tværtimod har AKP med deres rødder i islamismen – der i teorien er antinationalistisk – færre begrænsninger for at reformere på det kurdiske område end kemalister ville have.

Derfor er den bedste løsning for kurderne at hjælpe Erdogan.

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

HEJAR DASHTI’s øvrige blogindlæg

Diskrimination mod kurdere – også i Danmark

Kurdisk ungdom: Generation “Stor kæft – små handlinger”

Som kurder kræver jeg af Danmark og EU…

Til minde om Ghassemlou

De glemte og/eller mindre kendte kurdere

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer