Vesten svigtede, dengang Halabja blev giftgasset og fandt på alle mulige undskyldninger. Men nu sidder jeg her, 24 år senere og spørger; hvad er Vestens undskyldning i dag, hvor kurdere stadig bliver bombet?

Af Choman Aziz

Det kurdiske folk har fået den korte ende af stokken i langt tid. Gang på gang er vi kurdere gået side om side med andre lande i håb om, at få lidt selvstændighed eller bare en lille smule frihed. Hvem kan glemme marts 1988, hvor Kemiske Ali gassede byen Halabja, mens Vesten så passivt til?

Eller 1991 hvor Bush senior opfordrede kurderne og shiaerne til at bekæmpe Saddam, med deres tomme løfte om, at de selvfølgelig ville støtte opstanden? Det var blot to af utallige løfter der kostede os flere tusinde menneskeliv og håb der bristede for os kurdere…

Når vi kurdere nævner Vestens svigt i gasningen af Halabja, hører vi ofte undskyldninger som den ”manglende” mediedækning og hvordan vestlige journalister ikke havde adgang til de områder under Iran/Irak krigen. Men den undskyldning giver jeg ikke meget for. Iran skaffede de vestlige journalister adgang til byen, og grusomme tv-billeder gik verden rundt. Men Vesten tav stadig, og der gik længe før der kom en noget mild fordømmelse fra USA. Man valgte i stedet at ignorere denne grusomme hændelse, ved at beskylde Iran for angrebet, og opfordre Den Islamiske Republik Iran og Irak til ikke at bruge kemiske våben igen.

Men nu sidder jeg her, 24 år senere og spørger; hvad er Vestens undskyldning i dag?

Gang på gang er jeg blevet frustreret over hvordan omverden bare kan se på! Se på alt imens tyrkerne bomber kurdiske byer og hvordan den tyrkiske militær og politi bevidst går til angreb på fredelige demonstranter. Demonstranter der demonstrer for retten til at være kurdere. Vi lever i en anden tid nu, det er ikke længere 1988 og Halabja der bliver gasset, nej året er 2012 og Vesten ser stadig på fra sidelinjen, men Tyrkiet bomber os og kalder det ”kampen mod terror”.

USA er et magtfuldt land der aldrig har været bange for at træde frem og forene Vesten og sammen gå i krig. Men et land så stærkt som USA ville da selvfølgelig gribe ind og fordømme sådanne handlinger, vil man mene. Men nej faktisk ikke. USA kan og vil alt, så længe der er en pengeindbringende sejr involveret. I dag kæmper Vesten ”kampen mod terror”, som det officielt hedder. Meget ofte burde det faktisk hedde ”kampen for olie”. F.eks. tilbage i 1990 under den første Golfkrig, hvor USA frygtede at Irak skulle få kontrollen over oliekilderne i Kuwait og dermed hæve oliepriserne. Allerede tilbage i 1980 påpegede Jimmy Carter i sin tale til nationen at USA fremover ville anvende den fornødne magt til at forsvare sine nationale interesser i golfregionen. Så endnu engang var der tale om egne vendinger og ikke menneskeliv der skulle beskyttes fra bæstet Saddam. Ak hvis bare vi kurdere havde haft magten over vores egen olie… så ville vi altid havde haft vores ”amerikanske brødre” ved vores side og aldrig skulle frygte lande som Tyrkiet… Vi kurdere kunne desværre ikke tilbyde dem meget andet end vores olie, men heller ikke den, var vores dengang… Desuden stod Vesten inkl. USA bag Saddam i kampen mod Iran, Vestens slemme fjende.

I dag ved vi at USA og Irak i 1983 indgik en samarbejdsaftale hvilket betød en fornyelse af de diplomatiske relationer, der havde været suspenderet siden 1967. Med denne fornyelse kom der selvfølgelig en låneaftale, der lød på lån i million klassen. Penge som USA glædeligt lånte ud, for der var tale om en rigtig god handel. Der var nemlig tale om en win win situation, for de penge som Irak lånte, blev brugt til at forsyne den irakiske hær, med de nødvendige våben. Våben som blandt andet blev købt af USA. Det er selvom USA og resten af Vesten var velvidende om, at Irak brød utallige menneskerettighedsregler, var i besiddelse af og brugte kemiske våben mod iranerne og kurderne. Men ak nej samarbejdet med Irak og deres fælles kamp mod Den Islamiske Republik Iran vægtede meget højere end tabet af flere tusinde menneskeliv.

Igen, USA kan og det kan resten af  Vesten også, så længe USA lige tager første skridt. Det gjorde de som bekendt i 2003 hvor Vesten manglede de dyre dråber. “Saddam Hussein gassede sit eget folk”. Det var den udmelding der kom fra Bush-ministeriet, da de skulle have befolkningens sympati for at gå i krig mod Irak.

Men hvad gjorde Vesten for “folket” da gasningen var friske nyheder? Min konklusion er kort sagt, absolut intet!

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. Debatindlæg må ikke indeholde injurierende eller racistiske kommentarer. Redaktionen vurderer dit indlæg og forbeholder sig ret til at forkorte det. Husk at sende et billede af dig selv sammen med indlægget.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer