Hvorfor sætter flere personer på Facebook ”çapulcu” foran deres navne?

Et nyt ord er blevet en del af vores ordforråd på under en uge: Chapulling. Derefter sætter flere personer på Facebook ”çapulcu” foran deres navn.

Chapulling er et nyt ord, der stammer fra denne uges protester i Tyrkiet og Istanbul. Ordet kom frem, da Tyrkiets premierminister Recep Tayyib Erdogan brugte termen ”çapulcu”, der betyder noget i retning af ”en, der plyndrer” og ”ballademager” for at beskrive demonstranter.

Sidstnævnte gruppe tog hurtigt ordet til sig med en ny betydning: nemlig at kæmpe for sine rettigheder.

Erdogans præcise tale med henvisning til de protesterende:

”Vi kan ikke bare se til, mens nogle çapulcu opildner vores folk.

[…] Ja, vi vil også bygge en moské. Jeg behøver ikke tilladelse til dette, ej heller fra lederen af det Republikanske Folkeparti (CHP) og heller ikke fra et par çapulcu. Jeg fik tilladelse fra 50% af borgerne, der stemte på os som regeringsparti ved valget.”

Derefter begyndte de demonstrerende og deres sympatisører at kalde sig selv for ”çapulcu”.

På få dage blev det oprindeligt negative ord altså brugt som et positivt udtryk for selv-identifikation. Bevægelsen bliver støttet af lingvist og den politiske kritiker Noam Chomsky, som kalder sig selv for ”chapuller”

Utilfredse demonstranter har nu protesteret i en lille uge imod et byggeprojekt i Taksim, Istanbul, som vil rydde en historisk park, Gezi Park til fordel for et indkøbscenter. Siden er protesterne blevet til generel utilfredshed med den siddende regering. Et par demonstranter er siden døde.

Kritikken vælter ind fra ind- og udland efter urolighederne i Istanbuls Taksim-plads.

Senest har Ria Oomen-Ruijten fra EU udtrykt bekymring:

“Jeg er bekymret over de seneste begivenheder på Taksim-pladsen, hvor internationale menneskerettighedsorganisationer rapporterer om overdreven brug af magt mod fredelige demonstranter,” siger Oomen-Ruijten.

Kilde: Wikipedia & Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer