I anledning af fire årsdagen for peshmerga og sangeren Hama Jaza’s død, bringer vi interview med datteren Hoziar Hama Jaza.
Af Deniz Serinci
“Hvis min far var i live i dag, ville han helt sikkert have gjort noget. Han ville kæmpe for Shingal og Kobane.”
Ordene tilhører Hoziar Hama Jaza, datter af den afdøde kurdiske sanger og peshmerga, Hama Jaza, som mistede livet i 2010.
“Han ville have gjort noget for at beskytte sit land og sit folk. Jeg tror ikke, hans samvittighed ville kunne acceptere sådan en uretfærdighed,” fortæller Hoziar under et interview med Jiyan.dk
Hama Jaza vil den 1. oktober blive mindet i fødebyen Silemani i irakisk Kurdistan. Det kurdiske legende blev født i 1949 og var meget populær, især blandt kurdiske musikelskere. Mange husker ham for hans berømte sang ”Ho khaki Peshmerga”.
Ifølge hans 24-årige datter Hoziar, var musik en del af Hama Jaza liv, siden han var meget ung. Og med hans musik, forsøgte han at motivere tusindvis af Peshmerga.
Den gode stemme gav også sangeren andre fordele, fx i forhold til kærlighed.
”Min far plejede at synge for min mor, for det var hans måde at bejle på. Han tog til mine bedsteforældres hus og sang uden for deres hus,” fortæller Hoziar smilende.
“Og selvfølgelig faldt min mor for ham med det samme, for hun kunne simpelthen ikke modstå hans gode stemme,” tilføjer hun.
Hoziar: ”Min far er her endnu”
I 1990 fik Hama Jaza politisk asyl i Danmark, hvor han fortsatte sin musikkarriere. Seks måneder tidligere blev Hoziar født i Saqez i iransk Kurdistan, fordi hendes forældre var på flugt til Europa. Familien boede som flygtninge i Sandholmlejren; de boede der i et par måneder og fik så senere statsborgerskab, hvorefter familien flyttede til Herlev.
Selvom den kurdiske legende levede i sikkerhed i Danmark, savnede han sit fædreland.
“Han har altid ønsket at bo i Kurdistan og han savnede altid Silemani. Det var hans hjem, hans fædreland, det er også derfor, at han ønskede at blive begravet der,” siger datteren.
Efter mange års kamp med en sygdom, afgik han ved døden den 1. oktober 2010 i en alder af 61.
Men Hoziar føler ikke, at han nogensinde er gået bort.
“Jeg føler, at han er her, han er hjemme. Jeg har svært ved at acceptere det, fordi han altid var den stabile person i vores familie. At forestille at han er væk, er meget svært.”
Sidste måned angreb den ekstremistiske organisation Islamisk Stat (IS) Shingal i irakisk Kurdistan og truede områdets Yezidier med folkemord. Nu flygter mange kurdere fra et IS-angreb på Kobane i syrisk Kurdistan.
Nogle unge mennesker, herunder i Danmark, tager tilbage til Kurdistan til at kæmpe imod IS. Nogle danske politikere er dog imod, at danske statsborgere udkæmper krige uden for Danmark. Men det skyldes manglende kendskab til det kurdiske, mener Hoziar.
“De ved ikke, hvordan det er at være kurder. Jeg tror, at de unge kurdere føler sig forpligtet til at gøre noget,” siger Hoziar.
Da Hama Jaza flygtede fra Kurdistan til Danmark, var landet på randen af folkemord. I dag, har kurderne deres egen autonomi med eget flag, parlament og hær. Inden for den nærmeste fremtid, forventes det, at kurderne proklamerer deres uafhængighed. Noget, der ville have gjort den legendariske Hama Jaza meget glad.
“Et uafhængigt Kurdistan var og er en drøm for alle kurdere. Det var min fars drøm, det er hvad han sang om og kæmpede for alle de år som peshmerga,” som datteren siger.