Sikkerhedsdepartementet i provinsen Konya i Tyrkiet vil ikke tillade, at BDP skriver nytårsfesten Newroz med ”w”. I stedet skal de skrive det på den tyrkiske måde ”Nevruz”.

Her en uge inden Newroz, er det prokurdiske Freds- og Demokratipartiet BDP ved at lægge sidste hånd på fejringen af kurdernes nationale fest i Konya.

Men Sikkerhedsdepartementet i provinsen har som svar på en ansøgning fra BDP skrevet:

”I jeres ansøgning har I brugt termen ”Newroz”. I stedet skal I bruge termen ”Nevruz”.

Brugen af de kurdiske bogstaver X, W, Q – der ikke findes i det tyrkiske alfabet – er forbudt og medfører retsforfølgelse, som det skete for 20 unge kurdere i oktober 2005 i byen Siirt for at holde plakater i vejret med disse bogstaver. Borgmesteren af den kurdiske ”hovedstad” Diyarbekir Osman Baydemîr var således tiltalt i talrige sager med en strammeramme på 280 år for brug af kurdisk eller beskyldninger om støtte til PKK. Han sendte en nytårskort med hilsner på kurdisk, tyrkisk og engelsk. Brugen af W i det engelske New Year accepteredes mens W’et i den kurdiske nytårshilsen ”Sersala we pîroz be!” betød endnu en retssag.

Butikker i Tyrkiet bruger normalt disse bogstaver i engelsk sammenhæng, dog uden myndighederne skrider ind. I sommer 2007 blev borgmesteren i kommunen Sur i Diyarbekir Abdullah Demirbaş fyret og står til 3 års fængsel, fordi han ville tilbyde borgerne service på tyrkisk, arabisk, assyrisk, engelsk – og kurdisk.

I dag bor der omkring en million kurdere i det centrale Anatolien, langt fra det historiske Kurdistan. De kom til området for 200-300 år siden under Det Osmanniske Rige af forskellige grunde, heriblandt fattigdom, ufrugtbar jord, religiøse eller politiske stridigheder.

DEMOKRATHABER.com

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer