Flygtninge, der søger om permanent opholdstilladelse, skal have haft et fuldtidsarbejde eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år. Men hvad gør man, hvis man bliver fyret på grund af corona-virus?

Hvis man som flygtning søger om permanent opholdstilladelse i Danmark kræver det, at man skal have haft et ”ordinært fuldtidsarbejde eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år forud for det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse om permanent opholdstilladelse”.

Det har gjort, at flere flygtninge er kommet i klemme. Det fortæller den kurdiske forening KOMKAR-København.

“Mange ansøgere har nu som følge af lukkede arbejdspladser mistet deres arbejde,” skriver foreningen på Facebook. “Nogen har optjent timer nok til at søge om dagpenge, mens andre ikke er berettiget til det endnu. De risikerer at få afslag på deres ansøgning om permanent ophold.”

En af dem, der frygtede for sin fremtid, er Delshad Shino Daoud. Han stammer fra Şêxan i irakisk Kurdistan og kom til Danmark i 2005, hvor han siden har arbejdet i restaurationsbranchen.

”Jeg var bange for at få afslag på min ansøgning om permanent ophold, fordi jeg mistede mit arbejde,” siger Delshad.

Han fandt dog en løsning, i det hans chef sendte ham hjem med løn.

Men helt løst er problemet ikke for andre flygtninge, siger Delshad.

“Jeg kender til andre flygtninge, der ikke er så heldige og frygter at miste deres opholdsgrundlag.”

Politisk uenighed

KOMKAR-København opfordrer politikerne til at gribe ind.

“Det er ikke noget selvforskyldt, at disse mennesker er blevet arbejdsløse. De har arbejdet og knoklet i mange år for at opfylde kravene om permanent ophold,” skriver foreningen. “Men de er nu blevet arbejdsløse som følge af regeringens beslutning om at lukke alle spisesteder og restaurationsbranchen.”

Enhedslisten og Det Radikale Venstre foreslår at ændre reglerne for at komme flygtningene i møde.

Men Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, synes ifølge Politiken ikke, at man “på nogen måde skal lempe, når det gælder udlændingeregler”.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skriver i en mail til avisen, at udlændinge også er dækket af trepartsaftalen, der er indgået mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Ifølge aftalen kan “virksomheder, der oplever ordrenedgang og færre kunder som følge af COVID-19 og derfor ikke kan beskæftige deres medarbejdere, i tre måneder…få delvis refusion for afholdte lønudgifter.”

Ministeren siger til Politiken:

“Jeg har umiddelbart lidt svært ved at se argumentet for, at corona bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer