Visse steder i Istanbul er halvdelen af kurdisk kursus-deltagere tyrkere.

Før i tiden var det helt forbudt at tale kurdisk i Tyrkiet. Nu meddeler det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency, at det har mødt etniske tyrkere, der vil lære kurdisk.

“Interessen for at lære kurdisk stiger dag for dag i Tyrkiet,” siger en kurdisk-kursus arrangør.

“Interessen kommer ikke kun fra kurdere, der ikke taler eller læser deres eget sprog, men også fra tyrkere og udlændinge,” citerer Ekurd.net vedkommende for yderligere at sige.

Nogen lærer kurdisk for at blive bedre i stand til at forstå deres venner eller af forretningsmæssige årsager. Andre lærer det, fordi de ønsker at kende den kurdiske kultur og historie bedre.

Sami Tan, formand for det Kurdiske Institut i Istanbul, siger:

“Der var omkring 150 deltagere om året, da klasserne begyndte regelmæssigt i 2005. Nu er vi mere end 1000.”

Cemal Atilla, leder af Center for International Kultur og Aktivisme i Istanbul giver sit bud på udviklingen.

”Før var de fleste kursister kurdere, der var vokset op i Istanbul og ikke talte deres modersmål, eller ønskede at forbedre det. Nu er der mange tyrkere, der ønsker at lære kurdisk,” siger Atilla og tilføjer: ”Halvdelen af en klasse består af kurdere, den anden halvdel af tyrkere.”

Samtidig med, at flere tyrkere viser interesse for det kurdiske sprog, er der også kurdiske sproglærere, der klager over, at de ikke frit kan bruge deres sprog eller støder på bureaukratiske forhindringer.

Siden 2012 og 2013, er det officielt blevet lovligt at undervise i kurdisk som valgfag i folkeskolen eller privatskoler i Tyrkiet.

Men i august 2014 sultestrejkede omkring 20 færdiguddannede kandidater fra Kurdologi Instituttet ved Artuklu University i Mêrdîn i protest mod, at de endnu ikke er blevet udsendt som lærere. De arbejdsløse kandidater kan ikke udføre lærerarbejdet, fordi de endnu ikke er blevet sendt af Undervisningsministeriet. Mere end 1000 kurdiske lærere venter på at blive sendt ud til skoler i Tyrkiet, hvor de skal undervise børn i kurdisk.

Læs mere: Ekurd.net

 

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer