Den fængslede iransk-kurdiske aktivist Mohammad Sediq Kaboudvand har sultestrejket i 10 dage til trods for et dårligt helbred.

Kaboudvand, der er idømt en straf på 11 års fængsel for ”at modsætte sig statens sikkerhed” og ”lave propaganda mod den islamiske republik”. Han blev fængslet i 2007.

Til tv-stationen Kurdistan24, siger Parinaz Hosseini, Kaboudvand kone, at han for nylig er blevet afhørt tre gange.

“Først blev han afhørt for at have sendt en meddelelse til støtte for Kobanê og for at have opfordret Tyrkiet til at genoptage fredsprocessen med kurderne,” siger Hosseini.

“Anden gang for ‘propaganda mod staten’, og tredje gang for at skrive om krænkelser af de indsattes rettigheder i Iran,” siger hun.

Kaboudvand er født i Diwandara (Divandareh) i Irans Kurdistan-provins i det nordvestlige Iran.

Kaboudvand er stifter af Kurdistans Menneskerettighedsorganisation og redaktør på det forbudte Payam-e mardom-e Kurdistan.

FN har for nyligt taget afstand fra Irans behandling af syge fanger.

Udover Kaboudvand, lider flere kurdiske fanger som Afshin Sohrabzade og Zeinab Jallalian af kroniske sygdomme.

Kaboudvand menes at lide af hjertesygdomme, hjerteanfald, og en prostata lidelse. I april 2008 fik han et slagtilfælde og blev behandlet af en specialist.

Der bor omkring 8 millioner kurdere i Iran, hvor de udgør en dobbeltminoritet; De er både kurdere og primært sunnimuslimer i det overvejende shiamuslimske land. Kurderne har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Derudover nægtes de retten til at studere i deres eget sprog på offentlige skoler.

Alle kurdiske partier i landet kræver regionalt, kulturelt og sprogligt selvstyre til kurderne indenfor Irans grænser. Mange af partierne har desuden været i væbnet kamp mod regimet.

Foreningen for Menneskerettigheder i Kurdistan Iran-Geneve (KMMK-G) oplyser, at ud af 1.152 politiske fanger i Iran, 467 er kurdere. Ud af 93 fanger, dømt for moharebeh (fjendskab mod Gud), er 63 af dem kurdere.

Kilder: Jiyan.dk, Kurdistan24, Ava Homa

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer