Jeg stiller mig fuldstændig uforstående overfor, at Facebook forbyder støtte til kurdernes kamp og dermed tager parti for en stat som Tyrkiet, der krænker alle basale menneskerettigheder.

Af Zana Aytimur

Det sociale netværk, et redskab som glædeligt er blevet benyttet under det arabiske forår imod de regimer, der undertrykker folket, har nu gjort sig selv til et undertrykkende element for folkets (et folks) stemme.

For nyligt er der blevet lækket nogle skandaløse dokumenter ud omkring Facebooks ”Abuse Standards Violations”-politik, hvori det også fremgår, at Facebook har en politik, der kan kategoriseres som anti-kurdisk.

Man må ifølge disse regler ikke kritisere Tyrkiets fader Atatürk, poste kort over Kurdistan eller bruge politiske kurdiske flag.

Dette har fået kurderen Hawar Jamal Ameen til at skrive et åbent brev henvendt til Facebooks stifter Mark Zuckerberg, hvori han udtrykker sin klage.

Jeg stiller mig fuldstændig uforstående overfor, at Facebook på den måde tager parti for en stat som Tyrkiet, der krænker alle basale menneskerettigheder, fængsler kritiske politikere, har verdensrekord i antal fængslede journalister og mishandler indsatte kurdiske børn.

Atatürk var diktatoren, som forbød det kurdiske sprog i sin tid og som står bag det nationale projekt i 1923, der forsøgte at udrense kurdiskhed og konstruere en tyrkiskhed, hvor der ikke skulle være plads til minoriteter, som i stedet skulle fjernes. Han er ansvarlig for hundredetusinder af uskyldige kurdiske kvinder og børns død – og han må ikke kritiseres?!

Jeg finder det samtidig utroligt foruroligende, at Facebook giver frit spil til en spredning af tyrkisk fascisme, men ikke tillader at man fremviser situationen for kurderne i Tyrkiet.

Facebook slettede min egen profil

Dette sker i form af Facebooks politiske ændringer, som har resulteret i, at mange kurders profiler er blevet midlertidigt lukket, at de har modtaget advarsler eller er blevet permanent lukket, hvilket jeg blandt andet selv oplevede for nogle måneder siden.

En beklagelig nyhed for kurdere, der har benyttet Facebook, som et politisk redskab for at sprede tanker, ideer og muligheder over landegrænser.

Vi lever i en globaliseret verden og disse elementer er vores bedste mulighed for at starte nogle projekter, på tværs af de nu ”nedbrudte” landegrænser.

Kurdere i dag oplever fra Europa til de kurdiske områder, at deres Facebook-profiler bliver lukket for nogle dage, til en permanent lukning kun på baggrund af deres politiske anvendelse af Facebook-mediet.

Dette skete deriblandt for undertegnede, der måtte se min Facebook-profil permanent lukket, på baggrund af en kurdisk politisk gruppe, som havde til formål at sprede nyheder, videoer og billeder fra/om situationen i de kurdiske områder.

Jeg klagede derefter og modtog en uge senere en besked fra en mand med tyrkisk navn samt efternavn, om at jeg havde gjort mig skyldig i propaganda?

Flere profiler oplever, at vise billeder af politiske partier eller personer bliver fjernet adskillige gange.

Bjergene er kurdernes eneste ven, endnu engang virker dette citat mere og mere sandfærdigt, da selv Facebook nu har erklæret krig imod kurderne og forbryder sig imod ytringsfriheden.

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. Debatindlæg må ikke indholde injurierende eller racistiske kommentarer. Redaktionen vurderer dit indlæg og forbeholder sig ret til at forkorte det. Husk at sende et billede af dig selv sammen med indlægget.

Kommentér via Facebook

kommentarer