Nogle europæiske politikere, som følger med i situationen i Tyrkiet, kritiserer nu landet. De kræver endvidere, at EU og Europa Rådet fokuserer mere på landet.

Andrej Hunko er medlem af det tyske parlament for Venstre Partiet. Han var i Tyrkiet som valgobservatør under lokalvalgene 30. marts. En uge inden hans ankomst blev sociale medier som Twitter og Youtube blokerede. Igår blev Twitter så genåbnet.

Ifølge Hunko er årsagen til blokeringen af Youtube: I en lækket lydoptagelse talte højtstående embedsmænd, heriblandt udenrigsministeren om at angribe Syrien. Ifølge Hunko er lukningen af de sociale medier imod informationsfriheden.

”Det er en meget bekymrende situation. Jeg fordømmer på det skarpeste dette forbud mod de sociale medier.”

Endvidere besøgte Hunko i Istanbul den nyligt løsladte journalist Huseyin Deniz. Han sad fængslet i to år for medlemskab af det forbudte KCK, der beskyldes for at være en del af PKK.

”Jeg håber at denne undertrykkelse og dette despoti får en ende efter valget,” håber Hunko.

Medlem af det danske parlament og medlem af Europa Rådet, Nikolaj Villumsen, mener, at Tyrkiets premierminister Tayyib Erdogan op til valget har forbudt Twitter og Youtube for at undgå kritik for korruption og magtmisbrug.

“Valget viser desværre at der endnu er lang vej til demokrati for Tyrkiet. Erdogan vinder på hans krænkelser af ytringsfriheden.”

Derudover understregede den danske politiker, at det ikke kun er på de sociale medier at der finder undertrykkelse sted i Tyrkiet.

“Landet har verdensrekorden i antallet af fængslede journalister og mange borgmestre og parlamentsmedlemmer sidder fængslet.

Ifølge Villumsen forekom der valgsnyd under valget.

Det svenske parlamentsmedlem, Jabar Amin, som observerede valget i et af Diyarbakirs distrikter, bekræfter Villumsens anklager.

”Der var uregelmæssigheder, og det var ikke et valg efter internationale standarder,” lyder det fra Amin, der fortsætter:

“Der var svindel og valget var under pres i forskellige former.” Han tilføjede, at nogle valgsteder var blevet omringet af tyrkiske soldater.

Villumsen vil derfor tage Tyrkiet op på det næste møde i Europa Rådet.

”Danmark og EU bør derfor skarpt kritisere de demokratiske problemer og arbejde for at anklagerne om valgfusk bliver undersøgt,” siger Villumsen.

Ann-Margarethe Livh som er en svensk politiker, var valgobservatør i Siirt i Sydøsttyrkiet. Hun blev sammen med sit hold flere gange stoppet af politi og forhindret adgang til flere valgsteder. Hun siger:

“Nu må vi holde op med at lukke øjnene for et regime, der krænker menneskerettighederne og ytringsfriheden.”

Under stemmeoptællingsprocessen, oplevede nogle provinser strømsvigt, som oppositionsgrupper hævdede, blev bevidst forårsaget af AKP for at manipulere med valgresultatet. AKP benægtet disse beskyldninger.

I Hurryiet Daily, siger den tyrkiske energiminister Taner Yildiz, at årsagen til strømsvigtet er dårlige vejrforhold, sne og vind i de østlige provinser.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer