Ingen er blevet retsforfulgt for det dødelige angreb på 34 kurdere her syv år efter.

Af Deniz Serinci

Foto: Jakob Holdt & Deniz Serinci

Den 28. december 2011 bombede og dræbte tyrkiske krigsfly 34 kurdiske civile landsbybeboere. Mange af de dræbte var børn helt ned til 12-årsalderen. Ofrene, de fleste fra en enkelt familie, var i gang med at krydse grænsen fra irakisk Kurdistan til tyrkisk Kurdistan, hvor de smuglede billig benzin og cigaretter.

De tyrkiske myndigheder havde imens modtaget ”ubekræftede oplysninger om, at der var 30 terrorister i regionen”. Der dukkede billeder op af lig, der blev transporteret til hospitaler på ryggen af æsler, fordi der ikke kom helikoptere eller ambulancer. En af dem var faderen Haci Halil Encu, som jeg interviewede under et besøg i Roboskî.

Han mistede to sønner, den ene på 13 år og den anden på 22. ”Efter bombningen skyndte jeg mig til gerningsstedet og så mine børns sønderrevne kroppe. Vi kunne ikke få hjælp til at transportere dem til hospitalet, så vi måtte transportere dem på æselryg,” fortalte han.

Den tyrkiske regering indrømmede, at ofrene var civile. Ingen blev retsforfulgt i sagen. I januar 2014 lød det fra den militære anklagers kontor, at det ikke vil indgive anklager mod fem militært personel, der var involveret i luftangrebet. De havde ”begået en alvorlig fejl”, men fulgte blot ordrer, var konklusionen.

De pårørende og efterladte til de 34 kurdere fik dog ingen officiel undskyldning eller beklagelse for episoden. De fik derimod en erstatning, som de dog nægtede at tage imod. Haci Halil Encü fortalte mig, at ”jeg har ikke købt mine sønner for penge. Jeg vil ikke have penge. Jeg ønsker at se gerningsmændene retsforfulgt”.

Det manglende retsopgør var ifølge Martin Selsøe Sørensen, Tyrkiet-korrespondent for Politiken, ikke så mærkværdigt. ”Tyrkiske myndighedspersoner bliver kun meget sjældent stillet til ansvar, selv for forbrydelser de åbenlyst har begået, og denne sag, Roboskî, er ikke anderledes,” sagde han.

Veli Encü, som mistede sin 16-årige bror og 11 slægtninge under angrebet, hævdede, at de tyrkiske myndigheder truede de pårørende til de dræbte kurdere til tavshed.

Det var trusler, som formanden for Menneskerettighedsorganisation (IHD) i byen Diyarbakir, Raci Bilici, kunne bekræfte. ”Formålet er at skræmme dem fra at tale med medierne,” sagde han. I protest mod det manglende retsopgør tilsluttede flere uge pårørende til de dræbte sig PKK.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer