De tyrkiske myndigheder formåede ikke at forsvare Hrant Dink trods trusler mod ham, mener den Europæiske Domstol, der nu har dømt Tyrkiet til at betale en erstatning.

Af Saad Sufian Barzanji & Deniz Berxwedan Serinci

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fandt tirsdag Tyrkiet skyldig i sagen om den tyrkisk-armenske journalist Hrant Dink, der blev dræbt af en tyrkisk nationalist i 2007.

Tyrkiet har ifølge dommen ikke beskyttet Hrant Dinks “liv og ytringsfrihed”.

Domstolen har ligeledes fastslået, at Tyrkiet skal betale en erstatning på 100.000 € ($ 135,000) til Dink’s kone, Rakel og hans børn.

En ekstra 5000-euro blev tildelt Dink’s bror og retten beordrede Tyrkiet til at betale 28.595 € til sagsøgerne for omkostninger og udgifter.

Retten konstaterede enstemmigt, at Tyrkiet havde begået to overtrædelser af artikel 2 (retten til livet, mangel på en effektiv efterforskning), en overtrædelse af artikel 10 (ytringsfrihed) og en krænkelse af artikel 13 (retten til effektive retsmidler), sammenholdt med artikel 2 i den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det tyrkiske udenrigsministerium meddelte tirsdag, at det ikke ville appellere sagen. I en erklæring sagde ministeriet, at Tyrkiet vil tage forholdsregler for at forhindre lignende overtrædelser af rettighederne i fremtiden.

Hrant Dink var en armensk-tyrkiske journalist og redaktør af den ugentlige tosprogede Agos. Han blev myrdet i januar 2007 foran sin avis kontor i Istanbul. Før sin død havde han indgivet en klage til Den Europæiske Domstol, efter at han var dømt for at overtræde artikel 301 i den tyrkiske straffelov tidligere, der forbød at “fornærme tyrkiskheden”.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer