Den unge statskundskabstuderende Hejar Dashti melder om diskrimination i Danmark. Læs her.

At blive diskrimineret er ikke en god følelse. Det gør ondt. Især hvis du oplever det i et moderne og demokratisk land som Danmark.

Min familie og jeg kom til Danmark for ti år siden som politiske flygtninge. Efter ti års venten og kamp for at gøre mig fortjent til dansk statsborgerskab og hermed et dansk pas, er jeg nu en borger og har også et pas, men der er et problem. Et problem jeg aldrig troede, jeg ville få i Danmark.

Som en kurdisk statsløs borger, kunne jeg ikke blive fri for at blive kaldt iraner. Jeg føler mig diskrimineret af den danske paslov.

Det er velkendt at kurderne i lande som Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien bliver diskriminerede, og det er de blevet systematisk af regeringerne i disse lande, men når det sker i et land som Danmark, er det uacceptabelt.

For nogle dage siden gik jeg til de danske myndigheder for at ansøge om et dansk pas, fordi jeg lige havde fået statsborgerskab og rejsedokumentet, jeg havde, er ikke længere gyldige.I mit nye pas ønskede jeg at slette navnet på fødested som Iran og i stedet skrive navnet på min landsby eller by. Men det kunne jeg ikke.

Mine grunde til ikke at ville have Iran som fødested i mit nye pas er som følgende:

– Jeg var et år gammel, da regimet smed mig og min familie ud af Iran.

– Jeg har ingen officielle papirer fra Iran.

– Det iranske regime dræber og undertrykker det kurdiske folk.

– Jeg har kæmpet mod det iranske regime i mange år som et PDKI medlem.

– Det iranske regime har udnyttet terroraktioner, som stadig er aktive.

– Jeg ser mig selv som en statsløs kurder og ikke som en iraner.

– Iran har et dårligt ry, og regimet er kendt for dets brutalitet.

På grund af disse og mange andre grunde føler jeg ubehag ved at have “Iran” stående i mit pas. Jeg kan ikke ændre det, fordi den danske lov ikke vil tillade det. Jeg føler det som en forskelsbehandling, og loven skal ændres. Det er endnu en gang, kurdernes skæbne som en nation uden land, uden rettigheder at blive diskrimineret på verdensplan.

ALLIANCE FOR KURDISH RIGHTS

OVERSAT AF JIYAN.DK

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer