Mohamed Ali: ”Campen bidrager til vores integration. Folk har forskellige etniciteter, så vi bliver nødt til at tale dansk og det styrker vores sprogkundskaber.”

Så snart jeg træder ud af bilen, bliver jeg mødt med knytnævehilsnerne fra de unge flygtninge fra Syrien, Irak, Yemen, Eritrea og Afghanistan.

Mohamed Ali

Mohamed Ali

Denne fredag formiddag er cirka 70 unge samlet til DFUNK, Dansk Flygtningehjælp Ungdoms årlige sommercamp. Det foregår på Brenderup Højskole, opført i Brenderups gamle gæstgivergård. Med så mange unge skal man nødig risikere at smitte hinanden med corona, så de unge dropper håndtrykket.

Mens stilheden hersker på Yoga-kurset i det velplejede Halmhuset, flænser musikken luften i Salen, hvor 20 unge gentager danselærerens øvelser.

Et tredje sted, sidder 10 unge samlet om et bord til en workshop om selvværd. Et fjerde sted sidder syrisk-kurdiske unge tilbagelænet i sofaerne og hviler på laurbærrene, inden de skal øve sig på en dans fra hjemegnen Efrîn. Det har de set frem til, for det er på grund af corona-nedlukningen første gang i tre måneder, de skal danse den populære kædedans.

Adam Maho

Side om side, skulder om skulder. Dansen ledes af en mand med kasket. Fodtrinnene og armbevægelserne går videre i kæden en efter en. I slutningen af kæden tilslutter flere kvinder sig dansen.

Selvom de er over 10 kurdere, så taler de sommetider indbyrdes dansk, så danskeren og eritreeren ved siden af også forstår dem.

”Sommercampen er et rigtigt godt sted, hvis man vil lære dansk,” fastslår 23-årige Mohamed Ali. ”Det bidrager til vores integration. Folk har forskellige etniciteter, så vi bliver nødt til at tale dansk og det styrker vores sprogkundskaber.”

Mohamed Ali kom fra syrisk Kurdistan til Danmark i 2013 og bor i Odder. Han bakkes op af 21-årige Adam Maho, der ligefrem mener, at ”DFUNK er det bedste sted at blive integreret og lære dansk.”

Henok B

Han er også syrisk kurder og studerer på Københavns VUC.

”Sommercampen er superspændende og sjovt,” siger han og løfter sløret for, hvad de unge har lavet:

”Vi havde eritreisk folkedans, en workshop om selvtillid og selvværd, hvor vi blev bedre til at formulere os selv. Sidst, men ikke mindst, lærte vi at bruge taekwondo til ikke at slås, men løbe væk og forsvare os selv.”

Netop campens mangfoldighed appellerer til Henok B. Den 24-årige mand fra Eritrea har været frivillig to gange under sommercampen, men i år er han almindelig deltager.

”Jeg kan godt lide forskelligheden og dens fællesskab, hvor man bliver meget bedre til dansk,” siger Henok B, der har været i Danmark i 4½ år og læser HF.

Khadija Alkok

Flere af de unge er gengangere. Undtagen Khadija Alkok og Zalikha Ousso, der var med for første gang. Og det bliver ikke sidste gang.

”Vi har virkelig et godt fællesskab,” siger 20-årige Khadija Alkok, en syrisk kurder fra Vejle, der har færdiggjort grundforløb 2 som pædagogisk assistent og lige nu arbejder i Legoland. ”Jeg elsker at være her, så jeg kommer igen.”

Også 16-årige Zalikha Ousso fra Allerød vil kigge forbi næste år.

Zalikha Ousso

”Man lærer mange nye ting, heriblandt at blive kreativ, udvide sine grænser, komme ud af sin komfortzone og tage initiativ,” siger den unge kvinde, der kom til Danmark i 2014.

Hun uddeler ros til de frivillige. ”Hvis man er genert og tilbageholdende, er de frivillige rigtig gode til at komme og motivere en.”

DFUNK Sommercamps 2020 er 5 dage, hvor unge mellem 16 og 30 år deltager. Ugen efter finder en kvindecamp sted, kun for kvinder.

Se billeder fra årets sommercamp

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer