Flere danske studerende hjælper de sultestrejkende kurdere. “Deres situation påvirker os,” fortæller Ida Marie Rump.
Flere universitetsfolk hjælper den godt 30 syriske kurdere, der i snart to uger har sultestrejket foran Christiansborg i en appel til de danske myndigheder om ikke at sende dem ud af landet.
Det skriver Universitetsavisen.
Kurderne er bekymret for at blive udvist til Syrien, hvor de frygter forfølgelse eller Grækenland, hvis asylsystem er i knæ blandt andet på grund af landets økonomiske krise.
Blandt de studerende, der hjælper de sultestrejkende kurdere er Simon Hansen, der læser Psykologi og Ida Marie Rump, der studerer arabisk på Københavns Universitet, og som siden sultestrejkens start har hjulpet til i det telt, som kurderne har rejst foran Christiansborg.
Simon Hansen holder vagt ved kurdernes telt og kan lige nå sin vagt, inden han skal til undervisning på Psykologi.
”Det er absurd at tro, at folk vil forlade alt, gå igennem den forfærdelige oplevelse det er at flygte, og så bagefter igennem hele den her proces med en sultestrejke, uden at have en grund til det. Det er en overlegen tankegang at tro, at folk flygter bare for at komme op og nasse på vores samfund,” mener Simon Hansen.
Kritiserer manglende mediedækning
De begge kritiserer det faktum, at sagen har vakt meget lidt opsigt i medierne.
Det kommunistiske dagblad Arbejderen, netportal Modkraft.dk samt Jiyan.dk er blandt de eneste medier, der har fulgt de sultestrejkendes situation gennem flere artikler.
”Medierne siger, at der ikke er nogen nyhedsværdi i aktionen. De vil hellere skrive om Helle Thornings skat og om bombemanden,” siger Ida Marie Rump til Universitetsavisen.
Blandt de sultestrejkende sidder også en ældre herre. Muhammad Nuri Ali på 58 år. Han blev for fem år siden tvunget til at forlade sin kone og fem børn i byen Efrîn.
Muhammad Nuri Ali fortæller, at han havde været aktiv i det kurdiske parti Hizbî Yekitî.
“En tidlig morgen stormede syriske betjente ind i mit hjem og jeg blev bragt til politistationen, hvor jeg gennem længere tid blev udsat for tortur, inden jeg igen blev løsladt.”
Han forlod med det samme Syrien, gennem Tyrkiet til Grækenland og derfra, illegalt, gennem en snes europæiske lande for til sidst at ende i Danmark, hvor han håber på at få politisk asyl.
’Det er hårdt at se’
Men hvad får unge studerende til at hjælpe sultestrejkende? Jiyan.dk tog en snak med Ida Maria Rump.
”Jeg støtter den kurdiske sag og jeg ved, at kurderne bliver forfulgt i Syrien. Derfor vil jeg gerne vise min solidaritet med de sultestrejkende kurdere,” siger Ida Maria Rump og understreger, at hun vil gøre det samme for alle uanset deres oprindelse.
”Jeg ser ingen etnisk forskel.”
Ida Maria Rump tolker arabisk for de sultestrejkende og står for anden praktisk hjælp.
”Vi sørger hele tiden for, at der er mindst to personer på vagt, så hvis nogen bliver syge, kan vi tilkalde ambulance.”
Indtil videre er fire af de sultestrejkende blevet indlagt, men hver gang er den syge kommet tilbage til teltet.
Samtidig fortæller hun, at de sultestrejkendes situation har påvirket hende.
”Det er hårdt at se folk være så desperate og se den smerte, de føler,” fortæller Ida Maria Rump.
”Vores system bør være sådan indrettet sådan så intet menneske behøver komme igennem det her.”
Kurderne har erklæret at de ikke vil afbryde deres sultestrejke, før deres sager er blevet optaget, eller genoptaget af de danske myndigheder.
Indtil videre har de sultestrejkende kun fået politisk støtte fra Enhedslisten, som har kaldt integrationsministeren i samråd om sagerne.