Daniel Madsen er 26 år og læser til daglig til grafisk tekniker på Københavns Tekniske Skole. Han sultestrejker i solidaritet med kurderne i Kobanê og Shingal, der er kommet under angreb fra Islamisk Stat’s (IS) side. Læs her et interview med den unge danske studerende.

Nu skal du deltage i en symbolsk sultestrejke i tre dage i København. Har du prøvet det før?

Nej. Jeg har stået vagt ved de syrisk-kurdiske sultestrejkendes telt i 2010 foran Christiansborg. Der sørgede jeg bl.a. for, at de havde det varmt og jeg snakkede med forbipasserende.

Hvad motiverer dig til at sultestrejke?

Når man ser hvordan, IS stormer frem og dræber disse uskyldige mennesker, så vil man bare gerne gøre et eller andet. Det er symbolsk, men jeg vil vise de mennesker, at vi er nogen, der tænker på dem og står på deres side.

Men hvilken forskel skulle det gøre for folk dernede, at du sultestrejker?

Det forandrer ikke noget. Jeg er ikke ude på at råbe danske politikere op. Jeg vil vise solidaritet med mennesker, der har det skidt lige nu i Kobanê og Shingal og sendt et signal om, at de ikke er alene og at nogen tænker på dem.

Frygter du for nogen sundhedsmæssige konsekvenser af sultestrejken?

Nej. Jeg læst op på det på nettet, det burde ikke være farligt.

Hvor har du fået denne interesse for kurderne fra?

Jeg lærte kurderne at kende i forbindelse med Roj-TV sagen, hvor Anders Fogh Rasmussen tilsyneladende indgik en studehandel med tyrkerne for til gengæld at blive NATOs generalsekretær. Derefter deltog jeg i demonstrationer for kurderne og begyndte at hjælpe dem.

Hvordan?

Det er primært hjælp til kurdisk foreningsliv. De fleste kurdere har dansk som andetsprog. Jeg har hjulpet med pressemeddelelser, rettet sproglige ting igennem og hjulpet med kontakt til kommunen.

Efter Roj-TV sagen kom anholdelser af 11 mænd for ”økonomisk støtte til PKK”…

Det er ret tankevækkende. Danmark deltager i koalitionen mod IS i Mellemøsten. Danmark må gerne sende våben til kurderne dernede, våben som også ender hos PKK, men kurdiske mænd i Danmark må ikke ”sende penge til PKK”. Det i øvrigt ikke engang bevist, at de skulle have sendt penge til PKK.

Men nu står PKK jo på EU og Natos terrorlister og beskyldes bl.a. for at have dræbt civile i 1990’erne…

Det arbejde, jeg gør, har ikke med terrorisme at gøre. Derudover er PKK ikke en fast størrelse. Hvad de har gjort for 20 år siden, svarer ikke til deres handlinger i anno 2014. Vi skal huske på, at det er takket være PYD, PKKs søsterorganisation i Syrien, at 20.000 ezidier blev reddet fra døden i sidste måned.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer