Tidligere aktiv i Alternativet kæmpede i hårde kampe imod IS i Syrien sammen med kurdisk milits, der er tilknyttet det terrorstemplede PKK.

Af Deniz Serinci, tidligere bragt i Ekstra Bladet

Foto: Privatfoto

Da den tidligere daglige leder af Alternativets partikontor i Aarhus, Tommy Mørck så terrorgruppen Islamisk Stat (IS) begå drab på civile i Irak og Syrien, følte han medskyld.

”Jeg følte medskyld, fordi jeg som medmenneske ikke gjorde noget og fordi Danmark har været med til at destabilisere Irak med vores deltagelse i krigen i 2003, så IS kunne opstå,” fortæller den 38-årige mand med tatoveringer på kroppen og tyrepiercing i næsen.

”Trangen til at gøre noget, voksede i mig, så jeg undersøgte muligheder for at komme afsted,” tilføjer han.

Tommy Mørck havde tidligere studeret nanoteknologi og økonomi på universitetet, læst til lærer i to år og prøvet at blive uddannet som fængselsvagt. Han færdiggjorde ingen af uddannelserne.

Derudover havde han været værnepligtig i et år i Den Kongelige Livgarde. De militære kundskaber, han fik her, skulle senere vise sig at være brugbare.

I august 2016 forlod han Danmark med kurs mod Mellemøsten. Tommy Mørck, der er single, havde ikke fortalt det til nogen i familien eller vennerne. Han kom til Iraks Kurdistan-region. Herfra blev han i oktober samme år smuglet ind til de primært kurdisk-beboede områder i det nordlige Syrien, kendt som Rojava.

Siden 2012 havde kurderne i Rojava haft selvstyre, hvor der skulle være plads til forskellige etniciteter og religioner samt ligestilling mellem kønnene. Danskeren tog ned for at støtte disse idealer og ikke for at kæmpe.

”Jeg vidste ikke, at jeg skulle ende med at kæmpe, men vidste godt, at der var en risiko for at komme til at kæmpe.”

Efter at have modtaget undervisning i kurdisk sprog, historie, samfund samt kurderlederen Abdullah Öcalans ideologi, gik de nye rekrutter fra Vesten over til den militære træning.

Tommy Mørck fra Danmark var hermed en del af Folkets Forsvarsenheder (YPG), der ligger i krig mod IS. Her fik han det lokale kurdiske navn; Heval Bakur Berxwedan, ”Modstandskammeraten fra Nord”.

Så kammerat blive dræbt

Tilværelsen i Syrien var nyt for Tommy Mørck, der aldrig før havde været i noget mellemøstligt land, bortset fra Israel.

Han fik ingen løn. Til gengæld stillede YPG kost og logi til rådighed. De var 16 medlemmer i hans enhed. Deres base bestod af et hus, hvor de selv stod for at lave mad og vaske tøj i hånden.

Flere gange blev Tommy Mørck og hans kammerater i YPG angrebet af IS-militante. En dag befandt de sig i en base i byen Ain Issa, nord for IS-højborgen Raqqa.

”Klokken to om natten blev jeg vækket. Der stod to IS-mænd, den ene med et selvmordsbælte, lige udenfor vores hoveddør,” husker han. ”Den ene IS-mand blev skudt, den anden detonerede sin bombe. Kun de to terrorister blev dræbt.”

Den dag holdt YPG-krigerne vagt hele natten på taget.

”Det var en syret og grotesk oplevelse, men jeg havde det ikke dårligt,” siger Tommy Mørck, der efterhånden vænnede sig til lignende episoder.

”Jeg var kun sammen med kurdere og de havde oplevet meget værre ting, så det smittede af på mig. Vi kan ikke få en depression, hver gang nogen dør, for det gør der hele tiden dernede.”

I anden episode, i januar 2017, blev Tommy Mørck og hans to kammerater angrebet uforberedt, mens de sad på jorden og spiste mad. Egentlig var der en vagt på taget, som skulle holde øje med IS, men den mørkklædte og fuldskæggede jihadist havde alligevel formået at snige sig ind. YPG-krigernes chauffør blev skudt og dræbt for øjnene af danskeren.

”Det var hårdt og chokerede mig,” siger danskeren.

”Jeg har temmelig sikkert ikke dræbt nogen”

På spørgsmålet om han selv har dræbt nogen, svarer den tidligere Alternativet-leder fra Aarhus:

”Det er svært at vide. Men det har jeg temmelig sikkert ikke.”

Han uddyber:

”Der var gange, hvor vi blev angrebet og skød tilbage, for at sikre, at de ikke skød mod os. Men jeg så ikke nogen blive skudt af mig.”

Selv blev han hellere ikke såret under de seks måneders ophold i Syrien.

”Kuglerne fløj om ørene på mig. Men jeg har været meget heldig.”

I april 2017 kom danskeren så tilbage til sit fødeland.

”Jeg var meget træt og udmattet.”

At leve i en anden kultur i så lang ting var svært. Eksempelvis kunne ingen i hans enhed engelsk, kun kurdisk, arabisk, tyrkisk og persisk.

”Det var anstrengende. Jeg kunne kun primitivt kurdisk, så det var trættende i længden.”

Ikke enig i alt

YPG betegner ofte Abdullah Öcalan som dets leder. Öcalan er den i Tyrkiet fængslede stifter af Kurdistans Arbejderparti (PKK). PKK står på EU’s og NATOs terrorlister. YPG er kendt for dets tilknytning til PKK. I Vesten er PKK ofte blevet kritiseret for ikke at tillade intern kritik af Öcalan. Noget Tommy Mørck medgiver.

”Öcalan er meget tilbedt, nærmest guddommeligt. Det havde jeg det svært med, for sådan er min mentalitet ikke.”

Men det er en lille del af det at det være med i YPG, ”så det kan jeg godt tage med,” siger danskeren.

Tidligere har menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) beskyldt YPG for vilkårlige anholdelser, mishandling, uopklarede forsvindinger af andre kurdere, drab og brug af børn blandt sikkerhedsstyrker.

Hertil svarer Tommy Mørck, at han ikke kender til detaljerne om de sager. Han siger dog generelt:

”Hvis man udelukker politiske modstandere, er det skidt. Jeg synes ikke, at det er i orden.”

YPG er også blevet beskyldt for at stå bag krigsforbrydelser, etnisk udrensning mod arabere og bruge børnesoldater. Her henviser danskeren til, at Amnesty sidste måned tog ud og erklærede, at YPG alligevel ikke havde foretaget etniske udrensninger.

Tommy Mørck erkender dog, at der findes børnesoldater i YPG og siger, at det ikke er i orden.

”Børn skal gå i skole, de skal ikke være soldater,” siger han og mener samtidig, at man skal ”kende omstændighederne”.

”Børnene føler sig nødt til at forsvare sig, når deres by er ødelagt af bomber og deres familiemedlemmer døde.”

Han understreger samtidig, at han ikke er enig med PKK i alle dets angreb i Tyrkiet, såsom hævnangreb.

Men han ser ikke det problematiske i at kæmpe med YPG.

”YPG står ikke på nogen terrorliste,” siger han og spørger:

”De eneste, der har succes med at bekæmpe IS i Syrien, er YPG. Hvis vi vil bekæmpe IS og hvis vi ikke vil støtte kurderne, hvem skal vi så støtte?”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer