”Kurderne er blevet så uretfærdig behandlet, at jeg føler, at jeg må gøre noget for dem,” siger den 40-årige familiefar Christian Spohr.

Af Deniz B. Serinci

Christian Spohr, en tidligere soldat i den specielle operationsenhed Frømandskorpset, er strategisk rådgiver for vicepræsidenten i Irakisk Kurdistan, Sheikh Jafar Mustafa.

Mustafa er feltmarskal for de kurdiske Peshmerga-soldater, der har kæmpet mod Islamisk Stat (IS) og stadig har sammenstød med den islamistiske organisation.

”Jeg rækker ud til politikerne og taler den kurdiske sag,” siger 40-årige Christian Spohr til Jiyan.dk.

”Jeg håber, at de vil støtte kurderne med militærtræning og en tættere alliance med dem.”

Christian Spohr sammen med Sheikh Jafar Mustafa. Privatfoto

Den danske mand har arbejdet ni år i det danske forsvar, heraf syv år i specielstyrkerne ved Frømandskorpset, hvor han var udsendt på længerevarende missioner i verdens brandpunkter, heriblandt Afghanistan af fire omgange, Irak og ved Afrikas Horn en gang hver. Han har i forbindelse med det nye projekt været i irakisk Kurdistan to gange i efteråret sidste år og mødtes med Sheikh Jafar Mustafa og andre kurdiske embedsmænd.

Herhjemme har han mødtes med indtil videre to danske politikere, heriblandt de konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen. På grund af coronavirussen blev øvrige møder udskudt. Formålet er i første omgang at få dansk støtte til en kurdisk sergentskole.

”Jeg prøver at afdække, om der er dansk interesse for at opbygge en sergentskole for Peshmerga. Det vil organisere dem bedre militært og forene dem mere, så de kan stå imod en ydre fjende.”

Indtil videre har Christian Spohr fået ”god respons uden nogen lovning” fra politikerne, siger han.

”Med dansk støtte kan de nemmere bekæmpe IS”

Militær støtte og nye våben er nødvendige, mener den tidligere danske frømand.

”Peshmerga har vist, at de kan kæmpe og vinde, men de mangler bedre organisering, moderne kampudstyr og træning. Hvis de kan vinde uden alt det, så forestil dig, hvad de kan opnå med moderne våben,” siger han.

”Jeg prøver at tale til politikernes hjerter om hvordan kurderne er blevet behandlet og hvorfor vi bør støtte dem. De har kæmpet vores kamp mod IS. Jo mere effektive Peshmerga er, jo mere nemmere har de ved at nedkæmpe IS, som pt. er ved at omgruppere og få fodfæste i regionen igen.”

”Jeg måtte gøre noget”

Hvad får en pæredansk familiefar som Christian Spohr til at interesse sig for kurderne? Her er hans forklaring.

”Jeg har fået rigtig gode kurdiske venner i Danmark. Det er et varmt folkefærd, som har haft krig tæt på livet i mange generationer,” lyder det.

”De er blevet så uretfærdig behandlet, at jeg føler, at jeg må gøre noget for dem. Jeg føler mig kaldet til at handle, for her er der noget, hvor jeg kan gøre en forskel.”

Sin overordnede drøm beskriver han således:

”At Kurdistan en dag forhåbentligt kan kaldes et land.”

Om det sker, må fremtiden vise.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer